Odluka Štaba CZ Novi Grad
259

Volonteri civilne zaštite pomagat će ljekarima Doma zdravlja "Novi Grad"

L. P.
Štab Civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo održao je 7. vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana epidemiološka situacija uzrokovana koronavirusom zbog povećanja novooboljelih u KS i u općini Novi Grad, te je donijeta odluka o angažiranju volontera koji bi pomagali ljekarima.

Sjednicom je rukovodio komandant Štaba CZ Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić, u čijem prisustvu su dr. Merima Pašić, direktorica Doma zdravlja "Novi Grad" i dr. Anisa Bajramović, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo KS i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prezentirale informacije u vezi s trenutnom epidemiološkom situacijom u Kantonu Sarajevo.

Dr. Bajramović je kazala da je od početka epidemije, u općini Novi Grad registrirano ukupno 465 pozitivnih slučajeva, te je trenutno 317 aktivnih slučajeva.

"Na prvom mjestu po broju oboljelih je Općina Novo Sarajevo, zatim Stari Grad, Centar, dok je iza Novog Grada, na petom mjestu po broju oboljelih Općina Ilidža", navela je dr. Bajramović.

Prema tome, ističe se da nije tačna informacija objavljena u medijima, da su svi zaraženi iz općine Novi Grad.

" Zapravo se radi o tome da je COVID ambulanta Saraj - Polje jedina koja je radila vikendom, a gdje se upućuju pacijenti iz cijelog Kantona Sarajevo, tako da su svi ljudi čiji testovi su bili pozitivni na koronavirus evidentirani kao stanovnici Novog Grada", stoji u saopštenju.

Dr. Merima Pašić istakla je da je u zadnjih mjesec dana više od 1.700 pacijenata prošlo preglede u ambulanti COVID u Saraj - Polju, i da od sutra počinje sa radom COVID ambulanta u Domu zdravlja "Vrazova" tako da će ambulanta u Saraj - Polju raditi za potrebe općina Novi Grad i Novo Sarajevo, što će utjecati na rasterećenje ove zdravstvene ustanove. COVID ambulanta u DZ "Vrazova", primat će pacijente iz Starog Grada i Centra.

Dr. Pašić također je kazala da je evidentan sve veći broj oboljelih u Novom Gradu, ali da je situacija pod kontrolom. Ona je apelirala na stanovnišvo da se pridržavaju zaštitnih mjera, da obavezno nose zaštitne maske i drže odstojanje. Istakla je da postoji velika potreba za angažmanom jednog broja volontera u DZ "Novi Grad" koji bi pomagao ljekarima porodične medicine i vršio unošenje podataka pacijenata, a što ljekarima trenutno oduzima mnogo vremena.

Shodno navedenom, Štab je donio zaključke da se putem Civilne zaštite Općine Novi Grad osigura jedan broj volontera koji će asistirati ljekarima u administrativnim poslovima u Domu zdravlja "Novi Grad", kao i da se povećaju i poduzmu dodatne mjere kada je u pitanju nabavka dezinfekcionih sredstava, dezinfekcija javnih površina i dezinfekcija prilikom ulaska u javne objekte na prostoru općine Novi Grad.

Na sjednici je najavljen i ponovni početak rada ambulanti porodične medicine u MZ "Alipašin Most-II" i u naselju "Miljacka", od 1. augusta.

Ambulanta "Alipašin Most-II" će raditi tri puta sedmično, dok će ambulanta Miljacka raditi sedmično dva puta. Također je rečeno da DZ razmatra i mogućnost skorog otvaranja ambulante u Bojniku, koja je bila zatvorena zbog nedostatka medicinskog kadra.