"Tvoje je samo što daš"
119

Volonteri BIMA-e u improviziranoj bolnici besplatno liječili povratnike u Bosanskoj Kostajnici

M. N.
Volonteri Medicinske asocijacije BIMA i ovaj vikend proveli su radno. Medicinske usluge pružili su ovaj put stanovnicima Bosanske Kostajnice potpuno besplatno.
Na put dug po šest sati u oba smjera otišlo je 49 medicinskih radnika i ljekara. Građanima su omogućili besplatne internističke, stomatološke, pedijatrijske, radiološke, fizijatrijske, neurološke, oftalmološke, pulmološke, ginekološke i infektološke peglede uz korištenje opreme.

Mnogim povratnicima je ovo jedina mogućnost da obave potrebne preglede s obzirom na to da žive u udaljenim mjestima i selima. Ljekari su također propisali i donirali lijekove potrebne za liječenje.

BIMA na području Bosne i Hercegovine radi već 21 godinu. Bosansku Kostajnicu obišli su u okviru "Projekta 100" gdje planiraju obići 100 mjesta u našoj zemlji i zdravstveno zbrinuti građane, s naglaskom na povratnike koji ih s radošću dočekaju.

U Bosanskoj Kostajnici obavili su 153 pregleda i pružili 227 usluga. S njima su bili i veterinari koji su pružili 21 uslugu. Sve su to obavili u improviziranoj "bolnici" koju su smjestili u prostorije Medžlisa Islamske zajednice.

U BIMA-i volonterski radi 300 ljekara, medicinskog osoblja i volontera, a njihov moto je "Tvoje je samo što drugima daš". Obilaze najudaljenija mjesta koja nemaju adekvatnu medicinsku ustanovu za liječenje ljudi i životinja.

Tokom katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju 2014. godine, zavirili su u svaki kutak i pomagali onima koji su bili ugroženi.