{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vojska SCG priznala pružanje zaštite Ratku Mladiću

F
2.2.2006. u 14:12
0
0
Vojska SCG priznala pružanje zaštite Ratku Mladiću
0
Vojska SCG priznala pružanje zaštite Ratku Mladiću
Vojska SCG u srijedu je priznala da je pružala zaštitu odbjeglom haškom optuženiku Ratku Mladiću.
Načelnik Vojnosigurnosne agencije (VBA) Vojske SCG Svetko Kovač u srijedu je na sjednici vrhovnog vijeća odbrane SCG u Beogradu podnio izvještaj u kojem se navodi da je Ratko Mladić povremeno boravio u vojnim objektima sve do juna 2002. godine.

Nakon što je protiv njega MUP Srbije izdao potjernicu, skrivanje Mladića izvan vojnih objekata preuzeo je dio penzionisanih pripadnika Vojske Republike Srpske, uz pomoć penzionisanih pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije i civila, navodi se u istom izvještaju koji je na sjednici vrhovnog vijeća obrane SCG proglašen državnom tajnom.

"U cilju utvrđivanja činjenica pruža li neko od pripadnika Vojske SCG potporu ili je u kontaktu s haškim optuženicima, VBA je poduzimala i poduzima intenzivne mjere prema više osoba iz vojske, a na osnovu odluka nadležnih sudova", kaže se u saopštenju za javnost objavljenom nakon sjednice vijeća.

Utvrđeno je takođe da su dvojica pripadnika Vojske SCG, oficir i podoficir, imali punomoć za podizanje penzije Ratka Mladića, ali je ona iskorištena samo jednom, u septembru 2002. godine. Svu ostalu penziju podigla je Mladićeva porodicu, dodaje se u saopštenju za javnost.

U saopštenju se navodi da su pripadnici Vojske i Ministarstva obrane SCG od 2003. godine izvršili 27 iznenadnih kontrola raznih vojnih objekata i da haški optuženici nisu u njima pronađeni.

Vrhovno vijeće odbrane odlukom je obavezalo ministarstvo odbrane da "nastavi i intenzivira svoje aktivnosti na punoj saradnji s Haškim sudom, u saradnji s obavještajno-sigurnosnim službama izvan vojske i stranim obavještajno-sigurnosnim strukturama", kaže se u saopštenju.

Takođe je naloženo da nadležna tijela utvrde odgovornost za bivše profesionalne vojne osobe iz Vojske SCG koje su pomagale u skrivanju i bijegu haškog optuženika Ratka Mladića.

Na sjednici vijeća bili su predsjednik SCG Svetozar Marović, predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ministar obrane SCG i njegov zamjenik Zoran Stanković i Vukašin Maraš, te načelnik Generalštaba Vojske SCG Ljubiša Jokić i načelnik VBA Svetko Kovač.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: