BiH
0

Vojnici NATO-a pretresaju stan Saše Karadžića

NINA
Veći broj vojnika NATO-a u Bosni i Hercegovini započeo je jutros aktivnosti na Palama, čiji je cilj pronalaženje informacija o najtraženijem haaškom optuženiku Radovanu Karadžiću.

Akcijom vojnika NATO-a, u kojoj sudjeluje i veći broj američkih vojnika, nešto iza osam sati blokiran je prostor u središtu Pala, oko zgrade u kojoj živi Karadžićev sin Saša, potvrđeno je Tanjugu u lokalnoj policijskoj stanici.

Na licu mjesta nalazi se policijska ophodnja koja nije uključena u aktivnosti NATO snaga, koje vrše pretres stana i obavljaju razgovore s ukućanima.

Osim većeg broja vojnika NATO-a, u središtu Pala nalazi se i dvadesetak vojnih i civilnih vozila, na kojima se nalaze oznake američke vojske.

Vojnici NATO jučer su pretresli kuće i obavili razgovore s više osoba koje su se zatekle u stambenom objektu gdje živi Ljiljana Zelen-Karadžić, supruga najtraženijeg haškog optuženika.

Predstavnici NATO snaga u BiH potvrdili su da je cilj ovih aktivnosti pronalaženje dokaza ili informacija o Karadžiću ili osobama koje mu pružaju pomoć.

Akcijom rukovodi zapovjednik NATO-vog štaba u Sarajevu američki general Steven Schook.