BiH
0

Vojnici i redarstvenici iz BiH na hodočašću u Lourdesu

FENA
Pod motom "Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem" (Iv 14,27) vjernici-katolici djelatnici Ministarstva obrane BiH, pripadnici Oružanih snaga BiH i redarstvenici djelatnici Federalnog ministarstva unutarnjih poslova BiH i redarstvenici iz jednog dijela županijskih ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH i ove će godine od 20. do 27. hodočastiti u međunarodno marijansko svetište Lourdes (Francuska).

U godini kada se slavi 150. obljetnica lourdskih ukazanja sudjelovat će na jubilarnom 50. međunarodnom vojno-redarstvenom hodočašću zajedno s drugima vojnicima i redarstvenicima iz preko pedeset zemalja Europe i svijeta. Za hodočasnike iz Bosne i Hercegovine bit će to deveto vojno-redarstveno hodočašće u Lourdes, prvo kao pripadnika Hrvatskog vijeće obrane, zatim kao pripadnika Hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH, a danas kao pripadnika Oružanih snaga BiH.

Njih osamdeset u tri autobusa predvođeni ravnateljem Ureda katoličkog dušobrižništva Ministarstva obrane BiH vlč. Tomom Knežević i vojnim kapelanima vlč. Željkom Čuturić iz Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH i vlč. Josip Grubišić iz Banja Luke krenut će u Lourdes. U Gospinu mjesecu svibnju poći će u Lourdes kako bi na ovom svetom mjestu Božje nazočnosti još više izgradili svoju vjeru i utekli se moćnom zagovoru drage nam Zagovornice i jedine Odvjetnice Gospe Lourdske.

Ovogodišnji hodočasnici iz Bosne i Hercegovine krenut će s tri autobusa prema Lourdesu u utorak 20. svibnja 2008. godine rano ujutro već u 2,00 sata ispred zgrade Ministarstva obrane BiH u Sarajevu. Ove godine po prvi puta u Lourdes putuje i Vojni orkestar Oružanih snaga BiH. Po dolasku u Bosansku Posavinu u župnoj crkvi u Derventi koja se obnavlja oko 6,00 sati s vjernicima predvođenim župnikom vlč. Filipom Maršić slavit će misno slavlje za sretan put u Lourdesa i povratak svojim kućama. Nakon misnog slavlja svoje hodočasničko putovanje nastavit će ustaljenim pravcem hodočašćenja vjernika-katolika iz Bosne i Hercegovine.

Iz Bosanskog Broda preko Hrvatske, Slovenije, Italije, zatim preko Verone i Milana doći će u Francusku u srijedu ujutro 21. svibnja. U Avignonu u katedrali slavit će misno slavlje. Nakon svete mise put će nastaviti preko Montpelliera, Narbonea do Carcassonnea gdje će razgledati najveću srednjovjekovnu utvrdu Europe u kraju koji je i vinarsko središte. U srijedu 21. svibnja preko Toulousa oko 17,00 sati stići će u Lourdes.

U četvrtak 22. svibnja napravit će zajedničku fotografiju ispred Bazilike sv. Krunice da bi nakon toga u spomenutoj bazilici slavili misno slavlje. Istoga dana u prijepodnevnim satima nakon misnog slavlja tradicionalno će obavit pobožnost križnoga puta. Nakon toga hodočasnici će poći pred Špilju ukazanja gdje će zapaliti zavjetnu sviju koju su hodočasnici donijeli iz Bosne i Hercegovine. A u popodnevnim satima za sve hodočasnike bit će upriličeno pokorničko bogoslužje u Caritasovom smještajnom centru Cité Saint-Pierre. Nastojat će osobno se susresti s Gospodinom u sakramentu milosrđa i oproštenja grijeha u svetoj ispovijedi. U večernjim satima sudjelovat će na svetoj krunici i u tradicionalnoj procesiju sa zapaljenim svijećama.

U petak 23. svibnja u 9 sati ujutro bit će misno slavlje u župnoj crkvi u kojoj je krštena Bernardica. Na misnom slavlju, kojemu će predsjedati vojni biskup mons. Juraj Jezerinac uz kocelebraciju vojnih kapelana i pristiglih svećenika, sudjelovat će hrvatski hodočasnici iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske te drugi pristigli hrvatski hodočasnici iz raznih zemalja Europe i svijeta. Na misnom slavlju propovijedat će ravnatelj Ureda katoličkog dušobrižništva Ministarstva obrane BiH don Tomo Knežević.

Ostatak vremena prepušten je svakom hodočasniku s mogućnošću odlaska i kupanja u lourdskoj vodi. U 15 sati predviđen je program početka međunarodnog mimohoda otvaranja. Hodočasnici u 15,30 odlaze u Baziliku sv. Pija X. gdje će sudjelovati u meditaciji na temu „Kristova patnja – smrt – uskrsnuće“. Zatim će sudjelovati u procesiji s Presvetim oltarskim sakramentom koja će biti na prostoru Bazilike sv. Pija X. i Trga Esplanade ispred Bazilike sv. krunice. U večernjim sati od 20,30 do 22 sata predviđen je glazbeni nastup svih pristiglih vojnih orkestara u gradu.

Nakon toga od 22,30 do 23,15 započinje svečanost otvaranja jubilarnog 50. međunarodnog vojno-redarstvenog hodočašća. Svaka zemlja s vojnicima u vojnim odorama sa svojim državnim stijegom u pratnji ravnatelja vojnog dušobrižništva predstavit će se u hodočasničkom hodu i postrojavanju s ostalim sudionicima ovogodišnjeg vojno-redarstvenog hodočašća. Tom prilikom bit će prikazana povijest međunarodnog vojno-redarstvenog hodočašća ispred Bazilike sv. Krunice na velikom video-zidu. Oko 23,30 sati započinje molitveno bdIjenje ispred Špilje ukazanja.

Subota 24. svibnja započet će misnim slavljem pred Špiljom ukazanja za sve hodočasnike iz slavenske grupe jezika. Špilja ukazanja mjesto je najintimnijeg slavlja cijeloga hodočasničkog puta u Lourdes. Špilja je mjesto gdje se može najviše iskazati svoju jednodušnu postojanost. Nakon misnog slavlja svaki hodočasnik ostatak vremena organizirat će onako kako si želi. U 10 sati je otvaranje Sela mira koje se nalazi na prostoru oko Gradske vijećnice.

Ono će imati razne sadržaje tijekom cijeloga dana: sastanci (Kongresna palača), izložba (Gradska medioteka), prijateljski međunarodni susreti (Paviljon: glazbena animacija), interaktivna radionica na temu mira na Trgu maršala Focha (Squara Marechal Foch), mjesto za okrjepu (parking du Champ commun), ekumenska molitva kraj Gradske vijećnice, prostor za molitvu travnjak pokraj Gradske vijećnice, međunarodni koncert duhovne glazbe u kojem sudjeluju svi vojni orkestri i grupe mladih iz Europe i svijeta, animacija u Selu mira kod kojeg nastupaju povijesne postrojbe i vojni orkestri.

Od 18 do 18,30 sati izaslanstvo Bosne i Hercegovine sudjelovat će u odavanju počasti palim vojnicima u ratovima na Trgu Peyramalu. U 21,00 sati bit će slavlje zajedničkog sakramenta krštenja vojnika i odraslih u Bazilici sv. Pija X. Nakon toga predviđena je procesija sa svijećama. Oko 23,30 sati predviđeno je zajedničko molitveno bdIjenje pred Špiljom ukazanja.

Središnje misno slavlje slavit će se u nedjelju 25. svibnja u 10 sati na velikom travnjaku (La Prairie) pokraj Bazilike sv. Bernardice kojemu će uz koncelebraciju nazočnih vojnih biskupa, vojnih ravnatelja, vojnih kapelana i drugih svećenika predsjedati vojni biskup Francuske mons. Patrick le Gal. Ovo misno slavlje izravno će prenositi francuska televizija.

U popodnevnim satima bit će upriličeno svečano zatvaranje ovogodišnjeg hodočašća na Trgu Esplanade. U mimohodu sa zastavama i vojnom glazbom nazočnih zemalja završit će ovogodišnje jubilarno 50. međunarodno vojno-redarstveno hodočašće s porukom: Do viđenja u Lourdesu 2009. godine na 51. međunarodnom vojno-redarstvenom hodočašću.

U ponedjeljak 26. svibnja u ranim jutarnjim satima zahvalni Bogu za sve što im je podario u susretu s Njegovom Majkom hodočasnici iz Bosne i Hercegovine krenut će svojim kućama i obiteljima te svojim uredima i svojim postrojbama. U večernjim satima stići će u Nicu gdje će s Hrvatima-katolicima Nice slaviti misno slavlje. Svoj povratak kućama nastavit će prema Italiji i Padovi.

U utorak 27. svibnja u Padovi će slaviti misno slavlje u crkvi u kojoj se nalazi grob sunarodnjaka sv. Leopolda Bogdana Mandića. Poslije misnog slavlja razgledat će samostan u kojem je smješten memorijalni prostor sv. Leopolda Bogdana Mandića. Isto tako pohodit će i baziliku dragog nam sveca sv. Ante Padovanskog. U utorak u večernjim satima očekuje se dolazak u Sarajevo.