{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vojni penzioneri najavili proteste 21. oktobra

F
12.10.2009. u 17:35
0
14
Vojni penzioneri najavili proteste 21. oktobra
0
Vojni penzioneri najavili proteste 21. oktobra
Foto: Sarajevo-x.com
Upravni odbor Udruženja penzionera vojnih osiguranika u Federaciji BiH je na današnjoj sjednici donio odluku o pripremi i organizaciji višednevnih mirnih protesta ispred zgrade Vlade FBiH koji će početi 21. oktobra u 12:01 sati.
Kako Udruženje u saopćenju za javnost navodi, radi se o iznuđenom koraku "jer dosadašnji apeli i zahtjevi prema Vladi FBiH i Federalnom zavodu PIO/MIO nisu dali nikakve rezultate po pitanju isplate penzija za septembar za više od 18.000 penzionera boračke populacije u FBiH".

Ovu odluku, na zajedničkom sastanku koordinacije protesta, podržali su Udruženje generala BiH, Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja u FBiH, Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH, Udruženje 2. viteške brigade i Udruženje 2. brdske drigade.

Koordinacijski odbor za proteste će zasjedati 14. oktobra i definisati organizaciju i vođenje protesta.

Pored zahtjeva za isplatom neumanjenih septembarskih penzija, Udruženje penzionera vojnih osiguranika u FBiH traži od Vlade FBiH da konačno natjera FZ PIO/MIO da radi po Zakonu o PIO, a što je regulisano članom 126 tog zakona - sredstva za penzijsko i invalidsko osiguranje vojnih osiguranika vode se na podračunu nosioca osiguranja i penzije vojnih osiguranika se isplaćuju sa tog računa.

Udruženje insistira i na donošenju zakona kojim će se riješiti objedinjavanje svih dosadašnjih uredbi koje su definisale starosnu penziju vojnih osiguranika, zakona o povoljnijem penzionisanju demobilisane boračke populacije, te na rješavanju stambenih pitanja ove populacije, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: