BiH
0

Vojni orkestri Oružanih snaga BiH i Velike Britanije spremaju spektakl u Tuzli

Klix.ba
U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona večeras će biti održan koncert vojnih orkestara Oružanih snaga BiH i Kraljevske pukovnije zračnih snaga iz Velike Britanije.

Orkestri su za građane Tuzle pripremili različite stilove muzike od vojnih marševa, tradicionalne muzike obje zemlje, do filmske muzike, kao i najvećih pop hitova.

Pod dirigentskom palicom pukovnika Tomislava Sušca i poručnika Toma Rodda vojni orkestri će izvesti Oscarom nagrađenu kompoziciju "Can You Feel the Love Tonight" iz filma "The Lion King", kao i kompoziciju Zlatnim globusom nagrađene mini- serije "Band of Brothers". Pored filmske muzike, orkestri će izvesti i hitove nekih od najvećih tekstopisaca, producenata i izvođača današnjice kao što su Justin Timberlake i Pharrell Williams.

Ovo će biti prvi u nizu koncerata vojnih orkestara Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva.

Koncerte su rezultat višegodišnje uspješne bilateralne vojne saradnje između Ministarstva odbrane BiH, Oružane snage BiH i Ured vojnog atašea Britanske ambasade u BiH. Do sada su organizovani mnogobrojni nastupi, studijske posjete, obuke u muziciranju i marširanju, zajedničko snimanje, te šira saradnja i sa drugim vojnim orkestrima u regiji.

Koncert počine u 19 sati, a ulaz je slobodan. Nakon Tuzle koncerti će se održati u Banjoj Luci i Mostaru.