BiH
0

Vogošća: Obilježeno stradanje mještana Krša

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prije 24 godine u vogošćanskom naselju Krše dogodio se zločin nad bošnjačkim civilima. Ubijeni su: Ismet, Ramiz i Ibro Kršo, te Asim Mršo i Ahmed Piknjač.

Taj 25. maj 1992. godine, ostavio je bolno sjećanje na zločin koji je počinila ljudska ruka kao i na bitku koja je vođena toga dana, u kojoj su život izgubili zlatni ljiljani Amel Bečković i Merzuk Feriz, saopćeno je iz Općine Vogošća.

U organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Općine Vogošća i suoraganizaciji s udruženjima RVI i JOB - unija veterana, Općinom Vogošća, Mjesnom zajednicom Vogošća I i Organizacionim odborom mještana naselja Krše, dostojanstveno je obilježena 24. godišnjica stradanja mještana Krša i bitke vođene toga dana.

U znak sjećanja na ovaj dan organizirane su brojne programske aktivnosti. Delegacije su obišle šehidska mezarja i spomen obilježja i ploče. Položeno je i cvijeće na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Općine Vogošća, dok je centralna manifestacija tradicionalno upriličena u naselju Krše.

U sklopu današnjeg obilježavanja je održana i atletska trka za djevojčice i dječake.