BiH
54

Vodovodsnabdijevanje u KS još nije potpuno normalizovano, u rad pušteno deset bunara

Klix.ba
Vodosnabdijevanje u većem dijelu Kantona Sarajevo još nije normalizivano. Kako je saopćeno iz KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo trenutno je u funkciju pušteno deset bunara sa izvorišta Bačevo, a jedan bunar je izdvojen iz napajanja.

Kvar na trafostanici od 10 KW u Blažuju je nastao jutros u pet sati i trajao je 70 minuta zbog čega je prekinuta proizvodnja i distribucija vode sa kompletnog izvorišta Bačevo.

Vodosnabdijevanje na pravcu Alipašin Most i Igman je uspostavljeno dok pravac Mojmilo radi na 50 posto kapaciteta.

Iz KJKP ViK je saopćeno kako je jedan bunar, za koji nije bilo moguće osigurati alternativno napajanje energijom, izdvojen iz napajanja dok ekipe Elektrodistribucije ne izvrše popravku kabla koji je položen u zemlji, a koji napaja ovaj jedan bunar.



"Važno je naglasiti da su detalji kvara ustanovljeni i da se radi na njihovom otklanjanju.

 Još jednom napominjemo da su postrojenja jako stara, te da su u narednom periodu potrebna značajnija ulaganja u rekonstrukciju mreže i objekata, kako bi se ovakva i slična dešavanja svela na minimum", navodi se u saopćenju VIK-a.

Zbog nedostatka vode iz ovog pravca još uvijek je moguć poremećaj u vodosnabdijevanju u naseljima: Dobrinja, Aerodromsko Naselje, Saraj Polje, Alipašino Polje, Nedžarići, Rajlovac, Halilovići, Čengić Vila, Otoka, Aneks, Dolac Malta, Grbavica, Marijin Dvor, Skenderija, Baščaršija, Bistrik, Hambina Carina, Pogledine, Soukbunar i Cicin Han.

Iz JP Elektroprivreda BiH saopćeno je kako je došlo je do kvara na trafostanici SA 1(110/35/10 kW Blažuj), koja je u nadležnosti Elektroprenosa BiH.

"Kvar je otklonjen u 06:08 sati, ali je zbog kvara na mreži u krugu Vodovoda bez snabdijevanja električnom energijom ostalo pet transformatorskih stanica Vodovoda i kanalizacije. Vodovodove trafo stanice se napajaju direktno iz Elektroprenosove trafostanice SA 1 110/35/10 kV Blažuj. Iako se radi o internim instalacijama VIK-a, kao pomoć u otklanjanju kvara angažovane su i elektromonterske ekipe Elektrodistribucije Sarajevo", navodi se u saopćenju.