Kanalizacija završena
5

Vodovod još radi na vodovodnoj mreži u ulici Koševo u Sarajevu

M. N.
Radovi u sarajevskoj ulici Koševo još traju, a njihov završetak kasni zbog nepredviđenih problema na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži. Kako su nam kazali iz KJKP Vodovod i kanalizacija, radovi na vodovodnoj mreži su u toku, dok su na kanalizacionoj završeni.
"Na ovoj dionici planirana je rekonstrukcija oko 270 metara distributivnog cjevovoda profila DN 200 mm. Do sada je položeno 114 metara, profila DN 200 mm", kazali su iz Vodovoda.

Napominjemo da je izvršeno polaganje provizornog voda kako bi građani imali uredno vodosnabdijevanje tokom izvođenja ovih radova.

Radovi na kanalizacionoj mreži su završeni ranije. Ovim radovima obuhvaćena je dionica od ulice Sutjeska do raskršća s ulicama Bolnička i Patriotske lige, a ukupna dužina trase je 436 metara. Izvršena je rekonstrukcija fekalnog kanala dužine 246 metara i kišnog kanala 206 metara.

Podsjetimo, radovi na rekonstrukciji ulice Koševo trebali su biti okončani 31. augusta, ali kako je rekao investitor Općina Centar, kašnjenje je uzrokovano lošim stanjem vodovodne i kanalizacione mreže koje je utvrđeno kada su otkopali asfalt.

Krive ViK jer se njihovi predstavnici nisu pojavili na sastanku koji je Općina Centar zakazala s komunalnim i javnim preduzećima kako bi se moguće intervencije na instalacijama realizirale u toku izvođenja zemljanih radova, a ne nakon što se položi asfaltni sloj. Nažalost, na ovom sastanku, uprkos pisanom pozivu zaprimljenom na glavnom protokolu 22. maja 2019. godine, niko od predstavnika KJKP Vodovod i kanalizacija se nije pojavio, što je na kraju i rezultiralo problemom zbog kojeg ispaštaju građani.

Ovo je poskupjelo proces rekonstrukcije za više od 300.000 KM koje su zajednički morali izdvojiti Općina Centar i Ministarstvo komunalne privrede KS. Prvobitni planirani troškovi iznosili su 700.000 KM, što je i izdvojeno.

Iz Općine Centar apeluju na građane da budu strpljivi, uz obećanje da će raditi u dvije smjene kako bi radovi što prije bili okončani.