BiH
0

Vodovod i kanalizacija u sporu s Elektroprivredom: Hoće li Sarajevo ostati bez vode?

FENA
Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Podružnica Elektrodistribucija Sarajevo u utorak od 8 do 15 sati obustavila je isporuku električne energije na nekoliko poslovnih objekata KJKP ''Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo.

"Razlog tome je dug našeg preduzeća prema Elektrodistribuciji Sarajevo, u iznosu od 6.379.157,75 KM sa 31. decembrom 2013.godine. Tim povodom, vršeni su pregovori dva preduzeća u kojem je Elektrodistribucija Sarajevo nudila izmirenje duga na 12 mjesečnih rata, a KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o, Sarajevo tražio na 18 mjesečnih rata, što je odbijeno",- saopćeno je danas iz KJKP Vodovod i kanalizacija.

Navedeno je i da Uprava preduzeća KJKP Vodovod i kanalizacija ne može potpisati ponuđeni Protokol o izmirenju zaostalog duga na 12 mjeseci, jer finansijske mogućnosti ne osiguravaju da se te obaveza ispuni u traženom roku, a uz to, trenutno, naovode, nedostaju sredstva za najnužnije opravke vodovodne i kanalizacione mreže, zbog čega bi bila dovedena u pitanje osnovna funkcija vodovodnog i kanalizacionog sistema.

Istaknuli su da nedostatak novčanih sredstava ima negativne posljedice i na cijeli niz ostalih tehnoloških procesa u preduzeću.

Naglašavaju da preduzeće trenutno, iz vlastitih sredstava, može izmirivati samo račune za tekuću potrošnju električne energije, kao i iznos od 200.000 KM na ime zaostalog duga.

"Uprava preduzeća poduzima sve raspoložive mjere u cilju smanjenja, odnosno izmirenja dugovanja za električnu energiju. Isključenjem električne energije na nekoliko poslovnih objekata, odnosno lokaliteta, znatno je otežan rad i komunikacija unutar preduzeća ", kazali su.

Za sada je vodosnabdijevanje u Kantona Sarajevo uredno u dnevnim satima.

"Ukoliko ovakva situacija potraje, biti ćemo prinuđeni poduzeti dodatne mjere, o čemu ćemo na vrijeme obavijestiti javnost", saopćeno je iz KJKP ''Vodovod i kanalizacija".