U porastu nivo Save
5

Vodostaji većine bh. rijeka u opadanju, voda se povlači s poplavljenih područja

Piše: M. N.
Foto: Grad Bihać
Foto: Grad Bihać
Vodostaji skoro svih rijeka u BiH su u blagom opadanju, posebno u Unsko-sanskom kantonu gdje je stanje bilo najkritičnije zbog naglog otapanja snijega.

Zbog oborinskih voda dolazi do plavljenja dvorišta i ugrožavanja objekata, a kako je saopćeno iz Federalne uprave civilne zaštite najveći problem predstavljaju neočišćeni kanali.

Na području Bihaća poplavljena su 42 objekta. Zbog klizišta na dionici regionalnog puta Kulen Vakuf - Martinbrod saobraćaj se odvija jednom trakom, dok je na dionici Kulen Vakuf - Klisa potpuno u prekidu zbog izlijevanja vode.

Rijeke Sana i Sanica izlile su se na području Ključa, ali nema ugroženih objekata. U općini Sanski Most poplavljena su poljoprivredna zemljišta i okućnice u više naselja, dok je u Krkojevcima ugorženo nekoliko objekata zbog podzemnih voda.

U Bosanskoj Krupi poplavljeno je nekoliko stambenih i pomoćnih objekata te lokalni putevi zbog izlijevanja rijeka Una i Krušnica, dok je u Velikoj Kladuši poplavljeno samo poljoprivredno zemljište.

Vodostaj rijeke Save je u porastu na području Bosanskog Broda, Bosanskog Šamca i Orašja i ove općine su u stanju pripravnosti. Nivo jezera Modrac je i dalje visok, ali je niži za 17 centimetara u odnosu na jučer.

U Drvaru se izlila rijeka Unac te je poplavljen lokalni put prema selima Bastasi i Mokrinoge, a u selu Bastasi su poplavljeni podrumi šest kuća.

Una u Kostajnici i Sava u Bosanskoj Dubici su u stagnaciji iznad kote vanredne odbrane od poplave, dok je Sava u Gradiški iznad kote redovne odbrane od poplave. Poplavljen je određeni broj kuća i zemljište, ali nema ugroženih ljudskih života.

"Uprava civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) je u konstantom kontaktu s odgovornim službama lokalnih zajednica u slivovima Sane, Une i Save. Jučer smo Kostajnici i Bosanskoj Dubici dostavili pumpe za vodu. Situacija je pod kontrolom", kazali su iz RUCZ RS.