Sretniji dio BiH
18

Vodostaji u porastu i u Krajini, ali za sada bez većih problema

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vodostaji skoro svih rijeka u Unsko-sanskom kantonu su u porastu, no za sada nisu zabilježeni veći problemi, kazali su za Klix.ba u Civilnoj zaštiti USK.

Vodostaj rijeke Une u Bihaću u posljednja 24 sata bilježi konstantan rast, a u 13 sati iznosio je 102 cm. Time je pređena prva kritična tačka od 100 cm. Rijeka Sana u Sanskom Mostu prešla je kritičnu tačku od 310 cm i trenutni vodostaj je 337 cm. Sana je porasla i u Ključu, a trenutni vodostaj je 267 cm, čak 77 cm iznad prve tačke obavještavanja.

"Vodostaji su porasli, približili su se kritičnim tačkama, ali nema vanrednih situacija. Izlijevanje vode zabilježeno je jedino u Sanskom Mostu na poljoprivrednim površinama, dok za stanovništvo nema opasnosti. Pratimo situaciju i vidjet ćemo šta će se nastaviti dešavati ukoliko vodostaji nastave rasti u popodnevnim satima", kazao nam je Muharem Kartal, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Unsko-sanskog kantona.

Prema njegovim riječima, zbog jakog vjetra zabilježeni su prekidi u snabdijevanju električnom energijom širom kantona.

"Tokom jučerašnjeg dana dalekovodi su bili van napajanja u čak pet općina i gradova, međutim svi kvarovi su otklonjeni. Zbog jakog vjetra, trenutno su dva dalekovoda u prekidu, 35-kilovoltni dalekovod u Bosanskom Petrovcu i 10-kilovoltni dalekovod u Ključu. Vjetar se u međuvremenu smirio i radnici na terenu rade na saniranju kvarova", istakao je Kartal.