{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vodostaji u padu ili stagnaciji: U Bihaću i Cazinu 60 stambenih objekata pod vodom

13.3.2018. u 22:33
7
40
Vodostaji u padu ili stagnaciji: U Bihaću i Cazinu 60 stambenih objekata pod vodom
7
U Bihaću i Cazinu u posljednja dva dana poplavljeno je više od 60 stambenih objekata, govore podaci civilnih zaštita ova dva grada.
Vodostaj Une u Bihaću večeras u 21 sati iznosio je 150 cm, što je za 24 cm manje od najvišeg ikad zabilježenog u gradskom području, što je bilo 174 cm. U 16 sati izmjereno je i 151 cm, no nakon toga vodostaj je opao jedan centimetar i nekoliko sati stagnira.

U prigradskom naselju Kralje vodostaj Une je 563 cm, što je čak 103 cm više od kritične tačke i 33 cm manje od najvišeg ikada zabilježenog vodostaja.

Vodostaj je u blagom padu u Martin Brodu (335 cm) i Kulen Vakufu (331 cm), gdje je danas poplavljeno nekoliko stambenih objekata.

Civilna zaštita Grada Bihaća registrovala je 42 stambena objekta pod vodom , od čega 17 u Kulen Vakufu, 12 u Pokoju, dok je ostatak u naseljima Vedro Polje, Mali i Veliki Lug, Golubić i Čavkići. Sve nadležne službe zajedno sa mještanima ugroženih područja predstojeću noć provest će u dežurstvima i praćenju vodostaja rijeke Une i njenih pritoka.

U Cazinu je i dalje najgore u Mjesnoj zajednici Stijena, odnosno naselju Vilenjača koje je jučer cijeli dan bilo u potpunoj izolaciji. Glavna putna komunikacija iz Stijene prema Vilenjači je i dalje prekinuta budući da je vodostaj rijeke Horljave porastao skoro za metar u odnosu na jučer. Civilna zaštita Grada Cazina cijeli dan je nastojala osposobiti alternativni putni pravac s kojim se iz mjesta Donja Koprivna može doći u Vilenjaču. U konačnici, put je stavljen u funkciju, tako da ovo mjesto nije više izolirano.

Šef Civilne zaštite Grada Cazina Said Mujić kazao nam je da cijeli dan dobijaju prijave šteta od građana, a od jučer su zaprimili više od 170 prijava, od čega je 21 kuća. Svaki od tih slučajeva provjerava nadležna komisija, te će se nakon procjena moći znati o kakvim se štetama radi.

"Projekti čišćenja i proširivanja vodotoka koji su vršeni proteklih godina, prije svega korita rijeke Mutnice, ovih dana pokazali potpuni efekat, jer je zasigurno moglo doći do mnogo većih poplava", rekao je Mujić.

Kako saznajemo, sa prostora Plitvičkih jezera večeras se očekuje još jedan manji vodeni val, najviše do 20 cm, no on ne bi trebao stvoriti veće probleme budući da je vodostaj Mutnice danas opao preko 30 cm. Iako se snijeg sa okolnih brda i dalje topi, smatra se da je najgore prošlo.

Pored Bihaća i Cazina, problemi zbog izlijevanja rijeka zabilježeni su i u ostalim općinama Unsko-sanskog kantona.

U općini Bosanska Krupa vodostaj rijeke Une je 304 cm (290 cm kritična tačka) i došlo je do plavljenja nekoliko stambenih i pomoćnih objekata u MZ Centar, MZ Krupa II, MZ Otoka te lokalni put Halkići-Drenova glavica. Izlila se i rijeka Krušnica koja je poplavila poljoprivredna zemljišta te nekoliko pomoćnih objekata u MZ Zalug i MZ Centar.

Vodostaj Sane u Sanskom Mostu ima tendenciju pada (u 21 sati vodostaj je iznosio 368 cm) i od jutros je opao za 35 cm. Ipak, to je i dalje 58 cm više od kritične tačke (310 cm). U ovom gradu poplavljena su poljoprivredna zemljišta i okućnice u naseljima Mahala, Novo Naselje, Zdena, Šabića Klanac i Stari Majdan. U naselju Krkojevci od podzemnih voda ugroženo je nekoliko objekata.

Iako se očekuje da vodostaji rijeka ne bi trebali više rasti, jedina stvar koja ne ide tome u prilog jeste vremenska prognoza za naredne dane. Prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nove količine padavina očekuju se do kraja sedmice i to najviše u Hercegovini, Krajini, zapadu i jugozapadu Bosne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: