{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vodostaji rijeka i dalje rastu: Aktivirani novi odroni, poplavljene kuće i putevi

13.3.2018. u 09:40
17
32
Vodostaji rijeka i dalje rastu: Aktivirani novi odroni, poplavljene kuće i putevi
17
Vodostaji rijeka i dalje rastu: Aktivirani novi odroni, poplavljene kuće i putevi
Foto: gradprijedor.com
Vodostaji rijeka širom BiH su i dalje u porastu. U Bihaću, Cazinu i Prijedoru je poplavljeno nekoliko kuća, a u pojedinim naseljima je prekinuta putna komunikacija. Vanredna odbrana od poplave proglašena je u nekoliko općina u RS-u gdje se dijele vreće s pijeskom za zaštitu kuća.
Iz civilnih zaštita oba entiteta ističu kako su sve rijeke pod kontrolom i da situacija nije dramatična. Ipak, očekuju se nove padavine kao i snijeg naredne sedmice, što će dodatno otežati situaciju. Stanje je i dalje najteže na području USK i općine Prijedor.

Vodostaj Une u Bihaću jutros u osam sati je iznosio 148 centimetara i dalje raste. Izlila se na putnu komunikaciju Kulen Vakuf - Klisa i Kulen Vakuf - Martinbrod te je poplavljeno desetak stambenih objekata. U mjestu Priboj se aktiviralo klizište koje je blokiralo saobraćaj, a nakon sanacije omogućeno je saobraćanje jednom saobraćajnom trakom. Zbog povećanja mutnoće vode na izvorištima, Bišćanima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Na blizu 2,5 km od tog mjesta došlo je do izlijevanja rijeke Une na put u dužini od blizu 20 metara, a visina vode na putu je 10 cm i za sada ne sprečava odvijanje saobraćaja. Na dionici puta Kulen Vakuf - Klisa također se izlila Una te je visina vode na putu 40-ak cm, što onemogućava odvijanje saobraćaja.

Putna komunikacija poplavljena je i u mjestu Pokoj na lokaciji Velhovo, a od oborinskih voda došlo je do plavljenja podrumskih prostorija i dvorišta u naseljima Vedro Polje, Mali Lug, Veliki Lug i Pritoka. Padavine su izazvale i odrone zbog čega je zatvoren lokalni put Srbljani - Gornji Srbljani.

U Cazinu i dalje raste nivo rijeka i najviše je poplavljeno poljoprivredno zemljište te dvorišta stambenih objekata. Naselje Vilenjača i dalje je odsječeno od ostatka grada zbog izlijevanja rijeke Horavlje koja je preplavila sve putne pravce.

Poplavljena su i poljoprivredna zemljišta u naseljima Ćoralići, Pjanići, Mutnik, Tržac, Raštela i Šturlić. Najkritičnije je u Mutniku gdje se voda izlila na tri mosta te je prelazak preko njih rizičan. Poplavljen je i jedan poslovni objekt u naselju Begove Kafane. U gradu Cazinu je zabilježeno i nekoliko plavljenja podrumskih prostorija, a uzrok su bile oborinske vode.

Na području općine Bosanska Krupa rijeka Una je poplavila lokalni put Halkići - Drenova Glavica, dok je u Bosanskoj Otoci poplavljen jedan stambeni objekt. U Bosanskoj Krupi su se pojavila i dva nova klizišta, u naselju Vrletnica i na samom kraju ulice Prvomajska prema Perni, ali na sreću životi ljudi kao i njihovi domovi nisu ugroženi.

U Sanskom Mostu poplavljena su poljoprivredna zemljišta i okućnice u naseljima Mahala, Novo Naselje, Zdena, Šabića Klanac i Stari Majdan, ali je rijeka Sana u opadanju. U općini Bosanski Petrovac poplavljene su podrumske prostorije.

U Velikoj Kladuši se smanjio vodostaj rijeke Kladušnice za 20 cm, ali je i dalje poplavljen priobalni pojas širine od 20 do 40 metara uglavnom poljoprivredne površine.

Kada je riječ o općini Prijedor, rijeka Sana je prešla kvotu redovne odbrane od poplave, dok je u Novom Gradu, Kostajnici i Bosanskoj Dubici proglašena vanredna odbrana od poplave. Poplavljeno je blizu 100 stambenih objekata.

"Dijelimo dodatne vreće s pijeskom u Kostajnici i Bosanskoj Dubici. U stalnom smo kontaktu s kolegama i nema ugroženog stanovništva. Rijeke su pod kontrolom", rekao nam je glasnogovornik Uprave civilne zaštite Republike Srpske Željko Stojanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: