Poplave na području ZDK
76

Vodostaj rijeke Bosne u Zenici u porastu, voda uništava sve pred sobom

Piše: E. M.
Bageri prevoze mještane preko vodenih bujica (Foto: E. M./Klix.ba)
Bageri prevoze mještane preko vodenih bujica (Foto: E. M./Klix.ba)
Iako su prestale kišne padavine, problemi na području Zeničko-dobojskog kantona ne jenjavaju. Poplavljeni objekti, evakuacija stanovništva te saniranje štete još uvijek je u toku u brojnim mjestima.

Situacija je najgora na području Bistričaka i Nemile s obzirom da je zbog plavljenja podvožnjaka putna komunikacija s ovim mjestima u potpunosti obustavljena. Mještani se od jutarnjih sati bore s vodenom bujicom, a potoci i rijeke još uvijek nemaju tendenciju opadanja.

Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona u 14:00 sati izvršeno je novo mjerenje nivoa rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici i iznosi 440 cm. U 12 sati nivo je bio 390 cm. Rijeka Bosna se izlila na svim priobalnim zemljištima. Kiša je stala i prema informacijama sa terena rijeke su u stanju stagnacije.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Nazif Hodžić iz Nemile za Klix.ba je kazao kako ga sve podsjeća na poplave iz 2014. godine te da ne zna šta će biti s njegovom kućom.

"Nije samo moja kuća ugrožena, dosta kuća je poplavljeno, rijeka jednostavno nosi sve pred sobom. Poplavljeni su podvožnjaci, kuće, a plastenici koje smo dobili na ovom području su pod vodom. Ne znamo gdje ovo vodi i šta će biti s kućom. Od jutros smo zvali, tražili podršku mehanizacije, ali ništa", govori Hodžić.

Šteta je zabilježena i u mjestu Hece kod Zenice gdje je vodena bujica oštetila dio kampa u kojem borave radnici Euroasfalta.

Šef projekta Faruk Madošević za Klix.ba je kazao kako je poplavljena kuhinja i dio kampa u kojem radnici žive tokom izvođenja radova te da se trenutno radi na uklanjanjaju materijala koji je nanijela bujica.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Bageri Euroasfalta pomažu lokalnom stanovništvu prevozeći ljude kroz vodene bujice.

Na području Zenice i Kaknja načinjena je najveća materijalna šteta u Zeničko-dobojskom kantonu. Mještani su zbog zakašnjele reakcije bili prinuđeni jedni druge nositi u rukama kako bi svi bili evakuisani.

Stanje je kritično i u Visokom gdje su bujične vode nastale izlijevanjem više potoka, u naseljima Moštre, Bradve, Radovlje i Liješeva, te je tom prilikom poplavljeno više stambenih kuća.

Sve raspoložive ekipe civilnih zaštita su na terenu te se radi na sanaciji štete.