Uslijed padavina
54

Vodostaj Drine u porastu: Izlila se u Ustikolini, poplavljeno i izletište Zupčiči u Goraždu

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vodostaj rijeke Drine danas je veći za oko 1,5 metar, a voda se izlila na par nezaštićenih lokacija, koje se u vrijeme visokog vodostaja često nađu pod vodom.

Nekoliko kilometara uzvodno od Goražda pod vodom je popularno izletište u Zupčićima. Na ušću Koline u Drinu u Ustikolini ponovo je poplavljen dio kompleksa restorana "Baša" sa bazenom i igraonicom za djecu.

U BPK Goražde bilježi se povećanje vodostaja na svim vodotocima i ukoliko se trend rasta vodostaja nastavi nije isključena mogućnost izlijevanja nekih od vodotokova, što može uzrokovati i poplave.

Iz lokalnih štabova civilne zaštite Grada Goražde i Općine Foča u FBiH upozorili su stanovništvo, posebno u priobalnom području, na potrebu pojačanog opreza usljed prognoza da je zbog obilnih padavina koje se očekuju u narednim danima moguće izlijevanje rijeke Drine iz korita.

Do porasta vodostaja Drine došlo je i zbog puštanja vode na HE Mratinje.

Prema riječima Sanida Ziraka, pomoćnika gradonačelnika Goražda za civilnu zaštitu ono što bi znatno olakšalo praćenje i poduzimanje eventualnih intervencija jedinica civilne zaštite je komunikacija sa susjednim općinama kao i nadležnima u HE Mratinje odakle i dolazi opasnost za povećanje vodostaja rijeke Drine.