Strah i dalje postoji
9

Vodostaj Drine u Goraždu pod kontrolom, opasnost od bujica

Piše: E. A.
U Goraždu su zabrinuti zbog situacije u vezi s poplavama u drugim dijelovima BiH, jer su prije nekoliko godina doživjeli potop usljed obimnih padavina, ali i nekontrolisanog ispuštanja vode iz HE Mratinje.

Ovaj put situacija je, bar za sada, pod kontrolom, a opasnosti od izlijevanja rijeke Drine u ovom području, i pored blagog porasta vodostaja, za sada nema.

"Zahvaljujući obaloutvrdi koju imamo stanje je ubičajeno i redovno. Možemo biti zadovoljni jer se redovno vrši i odvoz nanosa, tako da je korito Drine u mogućnosti da primi značajne količine vode, rijeka Drina je u svom koritu i ona ne pokazuje znakove znatnog porasta koje bi predstavljale veći problem. Prema podacima postojeće automatske stanice, protok Drine je 313 m3 u sekundi, a ako poredimo 2010. godinu, kad je bila velika poplava, te vrijednosti su bile i deset puta veće, primjerice 3.850 m3. Nadamo se da će ova situacija biti pod kontrolom i da neće predstavljati veći problem", ističe Samira Drakovac, pomoćnica gradonačelnika za civilnu zaštitu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ona dodaje da postoji mogućnost izlijevanja rijeke Drine u dijelu koji nema obaloutvrde, nizvodno, gdje se nalazi kamp motorista kao i uzvodno na području Zupčića. Opasnost predstavljaju i bujice.

"To su mjesta gdje nemamo obaloutvrda, ali to je zona koja je poljoprivredno zemljište i neke druge kategorije, zbog čega su materijalne štete ili prihvatljive ili ih ne smatramo značajnim. Osim rijeke Drine imamo i vodotoke druge kategorije, to su rijeka Ocka, Biocka, Podhranjenski potok i svakako Osanička rijeka. Tu postoji mogućnost izlijevanja, jer imamo potoke koji su bujičnih karakteristika, ali računajući na sušu koja je bila u jesen, kako smo ušli u zimski period pa kasnije snijeg, nadamo se da će postojeće stanje i korita tih rijeka moći primiti veće količine vode, a osim toga očekujemo i stabilizaciju vremenskih prilika", ističe Drakovac.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kako ističu u gradskoj upravi, nije bilo potrebe za dodatnim angažmanom službi, niti su one trenutno u pripravnosti, osim Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde koja je na raspolaganju 24 sata.

S druge strane, postoji mogućnost pojave klizišta zbog promjene vodostaja rijeka prve i druge kategorije, što svakako može utjecati na pojavu odrona ili pomjeranje tla.