Prati se stanje na terenu
1

Vodostaj Bosne u Maglaju opada, građani ipak upozoreni na oprez

R. D.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
U protekla 24 sata stanje vodostaja rijeka na području Bosne i Hercegovine nije kritično, osim na mjernoj stanici u Maglaju, gdje je rijeka Bosna dosegla kotu "obavještenja o mogućim poplavama".

S obzirom na intenzivnije padavine zabilježene u protekla 24 sata, vodostaji rijeka u Bosni i Hercegovini prema informacijama Agencije za vodno područje rijeke Save za sada stagniraju ili opadaju, dok je situacija na mjernoj stanici u Maglaju nešto drugačija.

Kota obavještenja o mogućim poplavama dostiže se na 350 cm visine vodostaja, a u proteklih šest sati rijeka Bosna u Maglaju zabilježila je rast do 368 cm, koliko je izmjereno u 10 sati. Dok je u 11 sati vodostaj Bosne za 1 cm niži, ali još uvijek u "crvenom".

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona su kazali da su vodostaji normalni te da su radne mašine u protekla 24 sata bile angažovane na području Visokog.

"Služba za spašavanje iz ruševina radnom mašinom skip intervenisala je u sanaciji makadamskih puteva i regulisanju kanala za odvodnju vode u sljedećim naseljima: Prijeko, Gorani, Srhinje, Bradve, Kula Banjer, Dubrave i Holići. U naselju Prijeko rijeka Fojnica je u petak 3. decembra 2021. godine ugrozila 5 stambenih objekata i pomoćne objekte. Profesionalna vatrogasna jedinica, mještani i Služba za spašavanje iz ruševina, izradili su suhozid od vreća s pjeskom kako bi spriječili daljnji prodor vode, a pumpe su ispumpavale vodu iz dvorišta kuća. Tako da su poplavljeni podrumi, pomoćni objekti i temelji od kuća, ali je spriječen prodor vode u kuće. U naselju Liješeva evidentirano je jedno klizište u blizini kuće, ali kuća nije oštećena. Trenutno rijeke Bosna i Fojnica, kao i njene pritoke, su se povukle u svoja korita", kazali su iz KUCZ ZDK.

Vremenska prognoza u narednim satima i danima odlučivat će o daljnjem stanju na terenu i vodostajima rijeka, a sve ekipe su u pripravnosti i spremne djelovati.