{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vodiči za naučnoistraživački rad i razvoj KCUS-a

S
1.7.2009. u 16:38
0
0
Vodiči za naučnoistraživački rad i razvoj KCUS-a
0
Vodiči za naučnoistraživački rad i razvoj KCUS-a
U organizaciji Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i Instituta za naučnoistraživački rad i razvoj Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas su u Poslovnom centru “Unitic” prezentirana četiri promotivno-preventivna vodiča, s ciljem obezbjeđivanja standardizirane i kvalitetne zdravstvene usluge građanima Kantona Sarajevo.
Riječ je o vodičima za prevenciju i tretman lumbalnog bolnog sindroma,
postpartalnu njegu majke i novorođenčeta, za njegu dijabetičkog stopala, te
prevenciju i liječenje dekubitusa, čija će primjena imati veliki značaj u unapređenju svakodnevne prakse zdravstvenih profesionalaca na svim nivoima zdravstvene zaštite.

“Ovi vodiči predstavljaju svojevsrtan kuriozitet, s obzirom da su ih pripremale medicinske sestre Kantona Sarajevo pod rukovodstvom Uređivačkog savjeta specijalista iz ovih oblasti. To nas svakako treba potaknuti na razmišljanje da dobro obavljen posao u zdravstvu nije moguć bez adekvatne uloge medicinske sestre, a s krajnjim ciljem da se pruži adekvatna i kvalitetna zdravstvena zaštita, onima koji to od nas i očekuju”, istakao je ministar zdravstva KS Mustafa Cuplov, koji je ujedno i predsjednik Radne grupe za izradu vodiča.

Osim što će primjena ovih vodiča olakšati i racionalizirati rad zdravstvenih radnika svih profila, oni će biti i od velikog značaja za pacijente, te će ukupno 4000 primjeraka vodiča biti distribuirano po zdravstvenim institucijama Kantona Sarajevo. Osim toga, vodiči su za sve građane dostupni i na web stranicama Kantona Sarajevo www.ks.gov.ba, te službenom site-u Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, www.kcus.ba.

Kako je istaknuto, ovaj projekat će se provoditi kontinuirano, ali će tempo realizacije jednim dijelom zavisiti od autora ovih publikacija, ali i finansijskih mogućnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: