Republika Srpska
0

"Voda-voda" i "Aqua viva" mikrobiološki neispravne

FENA
Stručnjaci Poljoprivrednog zavoda u Bijeljini ustanovili su da je „Voda-voda“ proizvođača “SI&SI Group” iz Subotice i „Aqua viva“, proizvođača „Knjaz Miloš“ iz Aranđelovca, mikrobiološki neispravna.

Ovo je utvrđeno analizom uzoraka vode u okviru redovne kontrole uvezene robe, rezultati su dostavljeni Ministarstvu zdravlja RS-a i Republičkom inspektoratu.

Glavni republički zdravstveno-sanitarni inspektor Desimir Miljić je rekao da proizvođači imaju pravo na tzv. „superanalizu“, koja po njihovom izboru može da bude izvršena u Institutu za zaštitu zdravlja u Banjoj Luci ili u Beogradu.

Važeći propisi predviđaju da bilo da se radi o hemijskoj, mikrobiološkoj ili radiološkoj neispravnosti nekog proizvoda, on se tretira kao opasan po ljudsko zdravlje i stavlja se van prometa.

Opravdanje da se razlikuju Pravilnici o higijenskoj ispravnosti vode za piće u RS-u i Srbiji ne može da bude dovoljan razloga za izostanak reakcije nadležnih organa i detaljnu provjeru uvezene vode, a na osnovu laboratorijskih nalaza Instituta u Bijeljini, koji je utvrdio neispravnost uvezene vode.

Također, postoji i sumnja da se radi o nelegelanim punionicama, što potencijalno ugrožava zdravlje stanovništva.