Prvi put u 12 godina
41

Voda u Bihaću poskupjela za 0,26 KM, razlog se krije i u migraciji stanovništva

E. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Proteklih dana došlo je do poskupljenja vode za piće u Bihaću zbog čega su mnogi građani iskazali nezadovoljstvo. Međutim, radi se o poskupljenju sa 0,94 KM na 1,20 KM po kubiku potrošene vode.

Ovo je prvo poskupljenje vode u proteklih 12 godina u Bihaću, a nadležno preduzeće za to se odlučilo zbog brojnih poskupljenja, od električne energije do repromaterijala koji se koriste za sigurno vodosnabdijevanje građana.

Ranije je direktor Mirsad Merdanić kazao da i uz povećanje cijene vode još uvijek imaju jednu od najnižih cijena vode u Bosni i Hercegovini.

Naime, preduzeće je snizilo cijenu mjernog mjesta sa 1.50 KM na 1,38 KM, a varijabilna cijena vode sa 0,94 KM je 1,20 KM, dok je fiksni dio 2,12 KM.

Kada govorimo o kanalizacijskim uslugama na računu, odvodnja je ostala iste cijene od 0,25 KM jer se radi o relativno novoj mreži.

Ono što je još odlučeno jeste i da će od 1. januara 2025. godine ista cijena vode biti za pravna i fizička lica na način da će cijena koju budu plaćala fizička lica postati ista i za pravna lica, odnosno, doći će do njenog pojeftinjena.

Merdanić je još naveo i da je odlazak ljudi iz Bihaća uvjetovao smanjenjem priključaka te da su ekonomski preživjeli prošlogodišnje izazove zahvaljujući pomoći Grada Bihaća i finansijskoj injekciji od 550.000 KM.

Izvjesno je da će do poskupljenja doći i u drugim općinama koje slične probleme imaju kao i Bihać, ali kad ai u kojem iznosu, još nije poznato.