BiH
0

Voda se povlači iz poplavljenih naselja u Semberiji

FENA
Nakon kišnog nevremena od prije dva dana, narmalizira se situacija u Semberiji, potvrđeno je danas iz Civilne zaštite RS-a.

Voda se povukla iz 18 dvorišta i dvije kuće u bijeljinskim mjesnim zajednicama Donja Čađavica i Donji Dragaljevac, ali se u Donjem Dragaljevcu rječica Stupan izlila preko mosta i tu je saobraćaj otežan.

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog štaba civilne zaštite Bijeljina, na kojoj je razmatrano stanje u Semberiji nakon nevremena koje je prije dva dana zadesilo ovo područje, odlučeno je da Gradska komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda danas obiđe Donju Čađavicu i Donji Dragaljevac te utvrdi štetu nastalu na poljoprivrednim kulturama od olujnog vjetra i kiše.

S obzirom na veoma visok vodostaj rijeke Janje, te objektivne opasnosti od izlivanja i plavljenja, zaključeno je da odmah treba podići budnost i pripravnost Savjeta ove mjesne zajednice i jedinica Civilne zaštite. Rečeno je i da je ovaj put protivgradna zaštita uspješno djelovala i da nije bilo štete od grada.

Na području Semberije ispaljene su 62 rakete i stanice su dopunjene novim raketama. Prema jutrošnjim informacijama dobijenim iz Civilne zaštite Bijeljina, vodostaj rijeke Janje je u blagom opadanju i nema opasnosti od izlivanja.

Na području općine Ugljevik, na dijelu regionalnog puta za Stari Ugljevik, došlo je do odrona zemlje u dužini od trideset metara. Put se slabo koristi, a postoje i drugi obilazni putevi, tako da nema odsječenog stanovništva.

Angažirano je preduzeće "Bijeljina-putevi" koje radi na sanaciji klizišta, a radovi će biti završeni tokom dana. Nije bilo ugroženih i povrijeđenih.

U Civilnoj zaštiti Lopare navode da se voda vratila u korita i povukla sa poplavljenih područja, kao i da će u narednim danima biti formirana komisija za procjenu štete.

Na području općine Zvornik probleme stvara zapuštena kanalska mreža duža od šest kilometara, gdje voda prijeti da se izlije u dvorišta i oranice (Čelopek - Tršić).