{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Voa: Terorizam - zašto je fokus na BiH?

F
21.4.2006. u 09:00
0
0
Voa: Terorizam - zašto je fokus na BiH?
0
Voa: Terorizam - zašto je fokus na BiH?
Ovih dana se u medijima aktuelizira teroristička opasnost koju bi za Evropu predstavljali tzv. "bijeli muslimani", Bošnjaci.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
To za sigurnosne analitičare ne govori samo o eventualnoj prijetnji evropskim ciljevima, već i o prilici za Bosnu i Hercegovinu da, umjesto da bude dio problema, postane dio rješenja sigurnosnih prilika na Starom kontinentu, javlja dopisnik Glasa Amerike.

U Bruxellesu nisu iznenađeni posljednjim tvrdnjama evropskih i svjetskih medija koji, citirajući tajne izvještaje američkih i hrvatskih obavještajaca, govore o planovima terorista da za terorističke napade na evropske ciljeve koriste "bijele muslimane" Bošnjake.

Oni bi se, kao evropski narod, lakše probijali do meta, od kojih im je jedna u neposrednoj blizini - vojna misija Bruxellesa u BiH, za koju obavještajni analitičari tvrde da bi lako mogla postati metom napada novoregrutiranih terorista.

Predsjednik Evropskog centra za stragijsku sigurnost i obavještajne poslove Claude Moniquet smatra kako bi ti ljudi
"mogli biti primarna meta terorista".

"Međutim, meta može biti i bilo gdje u Evropi. Nije teško iz Bosne otići u neki drugi dio Evrope i napasti, naprimjer, američku ambasadu u Italiji, NATO bazu u Grčkoj ili neku od evropskih meta u centralnoj Evropi. Dakle, meta može biti bilo gdje", dodaje Moniquet.

Ovaj analitičar je uvjeren da se u BiH ne može govoriti o kampovima za obuku terorista kakvi postoje u Afganistanu ili Iraku, niti o velikom broju terorista i regruta. Kada bi se sudilo samo po ciframa, on je uvjeren da bi se kao "utočište terorista" prije mogla nazvati Belgija ili Francuska. Zašto je onda fokus na BiH?

"Zato što tamo imamo naše trupe, zato što ne želimo da vidimo novi rat u BiH, za to smo veoma zabrinuti nad svakom od uznemirujućih političkih vijesti koje dolaze iz tog pravca. Moguće da smo prema BiH kritičniji, ali to je i zato što je riječ o regionu koji je manje siguran od ostatka Evrope", smatra Moniquet.

U korist ozbiljnosti problema ide i činjenica da je cijeli Balkan još uvijek prostor slabašnih ekonomskih mogućnosti, s jedne, i još uvijek brojnih skrivenih vojnih arsenala, s druge strane. Prostor koji je, uz maglovite evropske perspektive, prinuđen da se izbori protiv stvarnih i ostalih sigurnosnih prijetnji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: