BiH
0

VOA: Nakon hapšenja Lukića, na slobodi još devet Haaških bjegunaca

NINA
Nakon hapšenja Milana Lukića u Argentini, čije će izručenje zatražiti Haaški tribunal, na slobodi se još nalazi devet bjegunaca protiv kojih je taj sud podigao optužnice, objavio je Glas Amerike.

Uz Lukića, na istoj "višegradskoj" optužnici nalazi se i njegov prezimenjak Sredoje, koji je također u bijegu.

Među bjeguncima su i oni s efikasnom mrežom potpore, poput Gorana Hadžića, lidera iz istočne Slavonije, čiji je slučaj eskiviranja pred hapšenjem glavna tužiteljica Carla del Ponte naširoko elaborirala, želeći ilustrirati kako djeluju pomagači bjegunaca u državnim tijelima i kako su informacije bjeguncu brže od hapšenja.

Za zločine u Foči optuženi Dragan Zelenović također je u bijegu, a pretpostavlja se da se skriva negdje na teritoriju Republike Srpske – za razliku od člana tzv. zajedničkog kriminalnog pothvata iz optužnice Pavković i ostali, Vlastimira Đorđevića, navodno uredno sklonjenog u Rusiji. Đorđevićeva optužnica detaljno se bavi ulogom vojnog vrha u zločinima počinjenim tokom kosovske kampanje.

Zdravka Tolimira, koji je po nekim informacijama također u Rusiji, optužnica Tribunala u predmetu "Tolimir i ostali" tereti za seriju zločina nad ne-Srbima počinjenim u Republici Srpskoj.

Dio dosjea u kojem je bjegunac Stojan Župljanin jedan od aktera već je pravno obrađen uključujući i 32-godišnju zatvora Radoslavu Brđaninu za genocid u Srebrenici.

Ostaju najpoznatiji bjegunci – Karadžić i Mladić, koji se uspješno skrivaju već deset godina od podizanja prve optužnice. Optužnica ih tereti za genocid i smatra ih najodgovornijima za zločine u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na opsadu Sarajeva i masovnu likvidaciju Srebreničana.

Deveti bjegunac s haaškog popisa je Ante Gotovina, optužen radi zločina nad civilima i kampanje uništavanja objekata nakon operacije Oluja, objavio je Glas Amerike.