BiH
0

VNRS: Srpski delegati za ukidanje "bonskih ovlaštenja"

Sarajevo-x.com
Klub srpskih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske podržao je danas zaključke Narodne skupštine RS-a u kojima se naglašava da "bonska ovlaštenja" visokog predstavnika nisu predviđena izvornim Daytonskim sporazumom, te poziv visokom predstavniku da preispita sve pojedinačne odluke donijete u prethodnom periodu protiv bilo kog pojedinca u BiH.

Predsjednik ovog kluba Staša Košarac kazao je da srpski delagati s tim u vezi podržavaju zaključak entitetskog parlamenta, donijet na nadavno održanoj petoj posebnoj sjednici, kako bi na taj način pojedinci protiv kojih ne postoje validni dokazi mogli biti rehabilitovani i vraćena im sva ljudska i građanska prava.

"Klub srpskih delegata sa zabrinutošću primjećuje da se ponovo vrši određena vrsta lobiranja prema visokom predstavniku u BiH u smislu primjene 'bonskih ovlaštenja prema zvaničnicima RS-a, što nije dobro", kazao je Košarac u izjavi novinarima.

Naglasio je da iza izabranih predstavnika RS-a stoji narod i građani koji su ih birali te smatraju da se volja birača u potpunosti mora poštovati i u RS-u i BiH.

Delegati iz reda srpskog naroda su podržali Narodnu skupštinu u apelu prema zajedničkim institucijama da se nastavi s aktivnostima za ukidanje "bonskih ovlaštenja" visokog predstavnika.

Srpski delagati smatraju da su dešavanja u protekih 10 godina, kada su visoki predstavnici donosili više od 300 zakona koristeći 800 puta bonska ovlaštenja i izvršili brojne smjene zavaničnika, stvorila "još veći jaz" između domaćih demokratskih političkih struktura i nekih drugih koji su imali lične interese u tome.

Nakon sjednice, Košarac je kazao da je neophodno raditi na punoj afirmaciji demokratije u BiH što je jasno definirano i u Rezoluciji Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.