BiH
0

VNRS: Ponovo bez dogovora o ravnopravnom upošljavanju Bošnjaka i Hrvata

FENA
Vijeće naroda Republike Srpske nije danas postiglo saglasnost o Informaciji Vlade RS-a o provođenju Zakona o lokalnoj samoupravi u RS-u zbog čega ovo pitanje ide na usaglašavanje Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a.

Bošnjački i hrvatski delegati Vijeća naroda RS-a pokrenuli su pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na ovu informaciju, ističući da se Zakon o lokalnoj samoupravi u RS-u ne primjenjuje i da nema ravnopravnog zapošljavanja i predstavnika nesrpskog stanovništva.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Dževad Osmančević naglasio je da su Bošnjaci i Hrvati uputili niz primjedbi na Vladinu Informaciju jer je nepotpuna i sadrži niz manjkavosti.

"Ispostavilo se da se jedan veliki broj onih koji su odgovorni za provođenje Zakona o lokalnoj samoupravi neodgovorno ponašao", kazao je Osmančević ističući kao primjer i grad Banju Luku koja sebi "ne može dopustiti da nema nijednog načelnika odjeljenja u lokalnoj upravi iz reda Bošnjaka i Hrvata".

Istaknuo je da je u izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi neophodno uvrstiti i član kojim bi se predvidjele i sankcije za neprovođenje ovog zakonskog rješenja.

"Konstatirano je i da je pitanje primjene ovog zakona veoma važno, jer govori o suživotu i utječe na kvalitetu povratka, te druga pitanja", rekao je predsjedavajući Vijeća naroda RS-a naglasivši da "na ovome najbrojniji narod u RS-u, srpski, polaže ispit".

Osmančević je kazao i da na sjednici Vijeća nisu prihvaćeni amandmani bošnjačkog i hrvatskog kluba, te da će Zajednička komisija pokrenuti još neka pitanja kao što je sankcioniranje onih koji ne provode ovaj veoma značajan zakon.

"Ovdje se radi o životnim pitanjima i tome da li neko može da ostane da živi u RS-u", naveo je on i dodao da Vijeće stoji i iza potrebe da se isti aršini koji se traže u RS-u primjenjuju i u zapošljavanju Srba u Federaciji BiH.

Šef hrvatskog kluba delegata Vijeća naroda Tomislav Tomljanović iznio je neslaganje sa činjenicom da se u RS-u ne primjenjuje ravnopravnost konstitutivnih naroda pri zapošljavanju, kazavši da se stiče utisak da su predstavnici Vlade u ovogodišnjoj prepisali neke stavove iz prošlogodišnje informacije o primjeni ovog zakona.