{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VMBiH: Blizu deset miliona KM za oporavak i razvoj Srebrenice

F
13.9.2007. u 18:00
0
0
VMBiH: Blizu deset miliona KM za oporavak i razvoj Srebrenice
0
VMBiH: Blizu deset miliona KM za oporavak i razvoj Srebrenice
Vijeće ministara BiH je danas u Sarajevu usvojilo Operativni plan realizacije mjera programa oporavka i razvoja Srebrenice iz rezerviranih sredstava budžeta institucija BiH.
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da se radi o gotovo deset miliona KM (9.998.636,00 KM). Novac je namijenjen za finansiranje sanacije stanja u Srebrenici te za realizaciju mjera i programa oporavka i razvoja Srebrenice u toku kalendarske 2007. i 2008. godine.

Vijeće ministara BiH imenovat će komisiju za kontrolu procesa javnih nabavki i utroška novca, koju će činiti predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstva civilnih poslova. Komisija, kojom će predsjedavati ministar za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović, izvršit će zadatke utvrđene Operativnim planom, a koji se odnosi na način finansiranja, prijenos novca i izvještavanje.

"Od ovih gotovo deset miliona KM, u gruboj podjeli, predviđeno je da se za obnovu komunalne infrastrukture izdvoji sedam miliona KM, za ekonomski razvoj Srebrenice, odnosno podršku programima zapošljavanja kao samoodržive investicione projekte predviđeno je dva miliona KM, a gotovo milion KM za programe razvoja, obrazovanja, zadržavanja i privlačenja kadrova i pomoći grupama s posebnim potrebama", kazao je Sadović.

Prema njegovim riječima, među prioritetnim infrastrukturnim objektima su rekonstrukcija i obnova doma zdravlja u Srebrenici, sanacija stambenih objekata, rekonstrukcija stare zgrade gimnazije, izgradnja dijela vodovodne mreže, proširenje ulične rasvjete u Srebrenici i javne rasvjete u Skelanima, dovršetak puteva za povratnička naselja u općini Srebrenica, uspostava komunalnih usluga, rekonstrukcija Doma kulture...

U projektima ekonomskog razvoja prioritet će imati proizvodne djelatnosti, poljoprivreda, proizvodno-prerađivačka djelatnost, a zatim turizam, ugostiteljstvo i građevinarstvo.

Sadović je napomenuo da ovim novcem neće se finansirati trgovine bilo koje vrste, proizvodnja alkohola, oružja i duhana.

"Trudit ćemo se da u okviru važećih zakona maksimalno ubrzamo doznačavanje novca", kazao je Sadović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: