Kasumović
0

VM neće dozvoliti da se na uštrb države isplaćuju enormne plaće u Vladi RS-a

FENA
Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović je danas, uoči sjednice Vijeća ministara BiH, izjavio da to ministarstvo stoji na stanovištu da je prvi prijedlog budžeta jedini u ovom trenutku realan, normalan koji bi trebao da ima većinu i u Vijeću ministara i u Parlamentu.

"Na današnjoj sjednici Vijeća ministara očekujem upravo da će se taj prvobitni prijedlog budžeta ponovno uputiti u proceduru“, kazao je Kasumović dodajući da je taj prijedlog budžeta jedini jednoglasno i na Vijeću ministara usvojen.

Prema prvom nacrtu zakona o budžetu institucija BiH koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH budžet bi iznosio 1.191.357.560 KM. Međutim, Predsjedništvo BiH je ovaj nacrt zakona vratilo Vijeću ministara na doradu, nakon čega je utvrđen korigirani nacrt zakona prema kojem bi budžet iznosio 1.186.357.560 KM, koji je Predsjedništvo također vratilo Vijeću ministara.

Vijeće ministara BiH bi na današnjoj sjednici trebalo razmatrati Informaciju o stavovima Predsjedništva BiH u vezi s Nacrtom zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2008. godinu. Kasumović smatra da je ovo što se sada dešava apsolutno politika.

"Najava Radmanovića i Špirića na pres-konferenciji u Banja Luci, govori upravo ono što Dodik čitavo vrijeme hoće, da ova država nema propisa, da nema ništa i da je sve stvar dogovora. Opominjem sve da je Parlament BiH davno usvojio Zakon o finansiranju institucija BiH gdje je propisana legalna procedura kako se donosi i usvaja budžet“, kazao je Kasumović.

On ističe da svaki dogovor između toga nekih pojedinaca upravo je ta politika koja se uključila u budžet.

"Koliko znam, članovi Vijeća ministara neće dozvoliti da se na uštrb države BiH u Vladi RS-a isplaćuju enormne plaće. Prije tri dana je Vlada RS-a usvojila taj zakon o plaćama gdje premijer ima osnovnu plaću pet hiljada, a ministar osnovnu plaću četiri i tako dalje“, kazao je Kasumović.

Dodao je da bi to, u varijanti smanjenja budžeta, značilo da pomoćnik ministra na državnom nivou ima plaću sekretarice u Vladi RS-a.