Na prijedlog Ministarstva sigurnosti
0

VM BiH ukinulo zabrane porodicama Mladića i Hadžića

SRNA
Odlukom Vijeća ministara BiH o ukidanju primjene restriktivnih mjera ulaska i tranzita preko teritorije BiH radi efikasnog provođenja mandata Haškog tribunala obuhvaćeni su uži članovi porodice haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Među 34 osobe koje su obuhvaćene odlukom, nalaze se i Mladićeva supruga Bosiljka, sin Darko, snaha Biljana, tjelohranitelj Branislav Puhalo, te Hadžićeva supruga Živka, sin Srećko, kćerka Ivana i sestra Goranka.

Na listi su i Milorad Ulemek Legija, osuđen za učešće u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića i bivši predsjednik RS i član Predsjedništva Bih Mirko Šarović. 

Na spisku je i preminuli bivši član Vlade RS i visoki funkcioner Srpske demokratske stranke (SDS) Velibor Ostojić. Tu su i nekadašnji visoki funkcioneri SDS-a Milovan Bjelica, Ljuban Ećim, Milan Ninković i Milenko Vračar. 

Na spisku su i Milorad Bilbija, Predrag Jovičić, Dragomir Keserović, Dragan Kijac, Radomir Kojić, Tomislav Kovač, Predrag Kujundžić, Milomir Mališ, Momčilo Mandić, Milorad Marić, Jelenko Mićević, Zoran Ostojić, Petko Pavlović, Čedomir Popović, Nade Radović, Branko Ratić, Mrkša Skočajić, Slavko Roguljić i Milan Zogović. 

Vijeće ministara BiH donijelo je danas odluku na prijedlog Ministarstva sigurnosti, a njome su ukinute restriktivne mjere sprečavanja ulaska i tranzita preko teritorije BiH za navedene osobe. Time je izvršeno usklađivanje ove liste sa odlukama Vijeća EU, koje su stupile na snagu nakon hapšenja Mladića i Hadžića, kao i sa odlukom visokog predstavnika o ukidanju zabrana koje su određenom broju bivših javnih zvaničnika izrečene odlukama visokog predstavnika.