BiH
0

Vlasti Utaha strahuju zbog moguće odmazde protiv Bosanaca

Sarajevo-x.com
Kuća u kojoj je živio Sulejman Talović
Kuća u kojoj je živio Sulejman Talović
Nakon stravičnog masakra u Salt Lake Cityju, čiji je počinitelj bio 18-godišnji Sulejman Talović, američke vlasti se boje da bi se domaće stanovništvo moglo okrenuti protiv svih Bosanaca.

Hiljade Bosanaca koji žive u Salt Lake Cityju su izbjeglice rata i prošli su kroz težak period privikavanja na novi život u stranoj zemlji. Sada, nakon stravičnih ubistava u trgovačkom centru koja je počinio 18-godišnji Talović, državni i lokalni zvaničnici strahuju da će se razviti mržnja prema svim Bosancima i Hercegovcima te su odlučili poduzeti potrebne korake kako bi pokušali to spriječiti.

Gradonačelnik Salt Lake Cityja, Rocky Anderson rekao je da će održati sastanak sa izbjeglicama iz BiH i ambasadorom BiH kako bi saslušao njihove bojazni i prijedloge. Bdijenje na otvorenom, na koje su pozvani pripadnici bosanskog naroda, ali i drugi narodi, zakazano je za četvrtak uveče, a prisustvovat će gradonačelnik Anderson i guverner Jon Huntsman.

Glasnogovornik ureda guvernera izjavio je kako se guverner nada da će Amerikanci shvatiti da se ovdje radi o izoliranom slučaju te da nije pošteno suditi čitav jedan narod prema aktima jedne osobe.

Ljubica Roth, predsjednica Konzorcija manjinskih grupa u Utahu, izjavila je kako je do sad primila već šest izvještaja o verbalnom vrijeđanju Bosanaca, gdje su domaći stanovnici uglavnom tražili od njih "da se vrate u svoju zemlju", a neki su im i postavili pitanje da li i oni namjeravaju počiniti neki zločin.

“Mnogi nisu otišli na posao jer se boje da bi im se nešto moglo desiti.”, dodala je gđa Roth.

Samo u Salt Lake Citiyju živi oko 7.000 Bosanaca, većinom islamske vjeroispovijesti. Policija je otkrila da je Talović preživio srebreničku tragediju, mada tačan motiv ubistava još uvijek nije poznat.