{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlasti Utaha strahuju zbog moguće odmazde protiv Bosanaca

S
15.2.2007. u 14:27
0
0
Vlasti Utaha strahuju zbog moguće odmazde protiv Bosanaca
0
Vlasti Utaha strahuju zbog moguće odmazde protiv Bosanaca
Kuća u kojoj je živio Sulejman Talović
Nakon stravičnog masakra u Salt Lake Cityju, čiji je počinitelj bio 18-godišnji Sulejman Talović, američke vlasti se boje da bi se domaće stanovništvo moglo okrenuti protiv svih Bosanaca.
Hiljade Bosanaca koji žive u Salt Lake Cityju su izbjeglice rata i prošli su kroz težak period privikavanja na novi život u stranoj zemlji. Sada, nakon stravičnih ubistava u trgovačkom centru koja je počinio 18-godišnji Talović, državni i lokalni zvaničnici strahuju da će se razviti mržnja prema svim Bosancima i Hercegovcima te su odlučili poduzeti potrebne korake kako bi pokušali to spriječiti.

Gradonačelnik Salt Lake Cityja, Rocky Anderson rekao je da će održati sastanak sa izbjeglicama iz BiH i ambasadorom BiH kako bi saslušao njihove bojazni i prijedloge. Bdijenje na otvorenom, na koje su pozvani pripadnici bosanskog naroda, ali i drugi narodi, zakazano je za četvrtak uveče, a prisustvovat će gradonačelnik Anderson i guverner Jon Huntsman.

Glasnogovornik ureda guvernera izjavio je kako se guverner nada da će Amerikanci shvatiti da se ovdje radi o izoliranom slučaju te da nije pošteno suditi čitav jedan narod prema aktima jedne osobe.

Ljubica Roth, predsjednica Konzorcija manjinskih grupa u Utahu, izjavila je kako je do sad primila već šest izvještaja o verbalnom vrijeđanju Bosanaca, gdje su domaći stanovnici uglavnom tražili od njih "da se vrate u svoju zemlju", a neki su im i postavili pitanje da li i oni namjeravaju počiniti neki zločin.

“Mnogi nisu otišli na posao jer se boje da bi im se nešto moglo desiti.”, dodala je gđa Roth.

Samo u Salt Lake Citiyju živi oko 7.000 Bosanaca, većinom islamske vjeroispovijesti. Policija je otkrila da je Talović preživio srebreničku tragediju, mada tačan motiv ubistava još uvijek nije poznat.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: