{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlasti u BiH prijete da unazade zemlju

S
7.11.2008. u 13:14
0
5
Vlasti u BiH prijete da unazade zemlju
0
Vlasti u BiH prijete da unazade zemlju
Budućnost Bosne i Hercegovine ugrožena je rastućim strahom od njenih ćudljivih političkih lidera, piše britanski magazin Economist u svom izdanju od četvrtka osvrćući se na trenutnu političku situaciju u našoj zemlji.
Bosanski lideri su zaglibili u nacionalističku logiku i govore o prošlosti. Status quo je neodrživ, a domaće snage bi morale utjecati na vođe da naprave pomak u stavkama oko kojih se spore, stav je komesara za proširenje EU Ollija Rehna, kao i visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane.

U toku prethodne dvije godine bosanski Srbi, Hrvati i Bošnjaci raspravljaju o onim istim stvarima koje su sporne od raspada bivše Jugoslavije početkom 1990-ih. Sad prijete da naprave korak unazad i tako godine napretka države pošalju u nepovrat. Također, u posljednjih 18 mjeseci, Evropska unija je uglavnom ignorisala njihove prepirke, brinući se više o budućnosti Kosova i tražeći najbolji način za stabilizaciju Srbije, ocjenjuje list.

Ipak, ne više. Slovački diplomata Miroslav Lajčak, čovjek koji vrši dužnost visokog predstavnika u BiH zahtijeva da se BiH pokloni više pažnje međunarodne zajednice jer se i sam boji da njeni lideri koji služe samo sebi "obaraju državu na koljena".

U nastavku članka, novinar Economista piše kako je rat u BiH od 1992 do 1995. završio, u osnovi, neriješeno. Oficijelno, bosanski Srbi odrekli su se ideje pripajanja Srbiji, a Bošnjaci sna o unitarnoj državi. Umjesto tih planova, BiH je podijeljena na Bosansko-hrvatsku federaciju i Republiku Srpsku. Ipak, dalje stoji, Haris Silajdžić, vodeći bošnjački političar, sad proglašava RS "genocidnom tvorevinom" koja mora prestati postojati. A Milorad Dodik, lider RS-a, prijeti otcjepljenjem ako ovaj entitet ne nastavi da funkcioniše samostalno kao kvazi država.

Lajčak želi da EU da doznanja da BiH može očekivati pridruživanje "evropskom klubu" samo ako se vođe u zemlji dogovore i samo u slučaju ujedinjene države. U EU smatraju da bi do 2009. ova zajednica trebala pomoći BiH u provođenju reformi.

Ipak, stav nove američke administracije mogao bi biti drugačiji, posebno kad je u pitanju prostor Balkana, jer se među američkim državnicima nalaze imena koja su tu posredovala i u toku Clintonovog mandata.

Bosanski političari koji napadaju Lajčaka mogli bi ostati diskreditovani, ocjenjuje Economist. Na drugoj strani, mnogi građani BiH samo žele posao i viši životni standard, ali strahuju od glasanja za nacionaliste i vođe koji svoje pozicije koriste samo za lično bogaćenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: