Economist o "krhkoj BiH"
0

Vlasti u BiH prijete da unazade zemlju

Sarajevo-x.com
Budućnost Bosne i Hercegovine ugrožena je rastućim strahom od njenih ćudljivih političkih lidera, piše britanski magazin Economist u svom izdanju od četvrtka osvrćući se na trenutnu političku situaciju u našoj zemlji.

Bosanski lideri su zaglibili u nacionalističku logiku i govore o prošlosti. Status quo je neodrživ, a domaće snage bi morale utjecati na vođe da naprave pomak u stavkama oko kojih se spore, stav je komesara za proširenje EU Ollija Rehna, kao i visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane.

U toku prethodne dvije godine bosanski Srbi, Hrvati i Bošnjaci raspravljaju o onim istim stvarima koje su sporne od raspada bivše Jugoslavije početkom 1990-ih. Sad prijete da naprave korak unazad i tako godine napretka države pošalju u nepovrat. Također, u posljednjih 18 mjeseci, Evropska unija je uglavnom ignorisala njihove prepirke, brinući se više o budućnosti Kosova i tražeći najbolji način za stabilizaciju Srbije, ocjenjuje list.

Ipak, ne više. Slovački diplomata Miroslav Lajčak, čovjek koji vrši dužnost visokog predstavnika u BiH zahtijeva da se BiH pokloni više pažnje međunarodne zajednice jer se i sam boji da njeni lideri koji služe samo sebi "obaraju državu na koljena".

U nastavku članka, novinar Economista piše kako je rat u BiH od 1992 do 1995. završio, u osnovi, neriješeno. Oficijelno, bosanski Srbi odrekli su se ideje pripajanja Srbiji, a Bošnjaci sna o unitarnoj državi. Umjesto tih planova, BiH je podijeljena na Bosansko-hrvatsku federaciju i Republiku Srpsku. Ipak, dalje stoji, Haris Silajdžić, vodeći bošnjački političar, sad proglašava RS "genocidnom tvorevinom" koja mora prestati postojati. A Milorad Dodik, lider RS-a, prijeti otcjepljenjem ako ovaj entitet ne nastavi da funkcioniše samostalno kao kvazi država.

Lajčak želi da EU da doznanja da BiH može očekivati pridruživanje "evropskom klubu" samo ako se vođe u zemlji dogovore i samo u slučaju ujedinjene države. U EU smatraju da bi do 2009. ova zajednica trebala pomoći BiH u provođenju reformi.

Ipak, stav nove američke administracije mogao bi biti drugačiji, posebno kad je u pitanju prostor Balkana, jer se među američkim državnicima nalaze imena koja su tu posredovala i u toku Clintonovog mandata.

Bosanski političari koji napadaju Lajčaka mogli bi ostati diskreditovani, ocjenjuje Economist. Na drugoj strani, mnogi građani BiH samo žele posao i viši životni standard, ali strahuju od glasanja za nacionaliste i vođe koji svoje pozicije koriste samo za lično bogaćenje.