|

Vlasti trebaju što prije usvojiti revidiranu strategiju povratka

Vlasti trebaju što prije usvojiti revidiranu strategiju povratka
0
F
FENA
12.11.2009. u 20:28
1
komentara
0

dijeljenja
Vlasti trebaju što prije usvojiti revidiranu strategiju povratka
Zatvaranje poglavlja raseljeništva u BiH je moguće, a okvir za postizanje ovog cilja je Revidirana strategija povratka, rečeno je večeras u Sarajevu na promociji dvije publikacije UNHCR-a koje se bave problemom raseljeništva na području zapadnog Balkana.
Riječ je promociji međunarodnog časopisa pod nazivom 'Pregled prisilnog raseljeništva', te brošure o raseljeništvu u BiH i zapadnom Balkanu.

Na skupu je istaknuto kako je u BiH dosta toga učinjeno na povratku, ali da se još uvijek veliki broj građana nalazi u raseljeništvu. Stoga je apelirano na državne vlasti da što hitnije usvoje Revidiranu strategiju povratka koja bi na jedinstven način riješila problem povratka u BiH.

-Da bi se riješio problem dugotrajnog raseljeništva, nužna su nastojanja da se ovo pitanje tretira kao prioritet, poručio je predstavnik generalnog sekretara UN-a za ljudska prava interno raseljenih osoba Walter Kalin.

On je naglasio kako je za BiH prioritet usvajanje ove strategije, koja sadrži rješenja za održivost povratka i probleme najranjivih kategorija, kao i za rekonstrukciju domova.

Kalin napominje kako će za realizaciju ovih ciljeva biti neophodna sredstva kako iz državnog budžeta, tako i donatorska sredstva.

-Interno raseljeništvo u Evropi danas ne predstavljaju šatorska naselja. Ove kategorije su postale nevidljive i žive na marginama društva. Iza samih brojki o raseljeništvu su individualne ljudske tragedije, upozorio je Kalin.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović kazao je kako se u ovom ministarstvu radi dorada Revidirane strategije, koja ranije nije prošla u Domu naroda državnog parlamenta.

On očekuje da će u konačnici postojati politička volja za njeno usvajanje i objašnjava kako je za provedbu Strategije potrebno više od milijardu maraka.

Halilović je konstatirao da se BiH još uvijek suočava sa ozbiljnim posljedicama rata u pogledu raseljenih osoba i povratnika, te dodaje kako je u posljednje dvije godine država BiH počela da izdvaja više sredstava za povratak.

Predstavnik UNHCR-a Naveed Hussain napominje kako je više od milion građana ostvarilo pravo na povratak, ali da još mnogi to pravo nisu iskoristili. Ostali su u raseljeništvu zbog ekonomske neodrživosti.

Kaže kako postoji i zamor među donatorima u ovoj oblasti, ali poručuje da UNHCR neće dozvoliti da ovo pitanje bude zanemareno ili da bude žrtva politike.

Na promociji UNHCR-ovih publikacija istaknuto je kako je rješavanje pitanje dugotrajnog raseljeništva na području zapadnog Balkana domaća odgovornost, ali da je međunarodna pomoć u ovoj oblasti i dalje potrebna.

Trajnog mira i stabilnosti na ovim prostorima ne može biti ukoliko se ne iznađe trajno rješenje za kolektivno raseljeništvo, rečeno je.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...