Uoči godišnjice
73

Vlasti Srebrenice osudile spomen ploču srpskim žrtvama: Nova provokacija žrtava genocida

Klix.ba
Foto: RTV Srebrenica
Foto: RTV Srebrenica
Nakon što je na zgradi stare policijske zgrade u Srebrenici postavljena spomen ploča srpskim žrtvama, zamjenik načelnika Općine Srebrenica i predsjednik općinske Skupštine osudili su ovaj, kako su kazali, najnoviji vid provokacije upućene žrtvama genocida.

"U slavu i pomen nevino stradalim srpskim žrtvama regije Birač i Podrinja od 1992. do 1995 godine počinjenim od strane muslimanskih hordi Srebrenice. Otadžbina vas nije zaboravila. Večna vam slava i hvala. Narod Republike Srpske", piše na spomen ploči koju je postavio Vojin Pavlović iz organizacije "istočna alternativa Republike Srpske".

Kako navode u saopćenju Nedib Smajić predsjednik SO Srebrenica i Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika Srebrenice, postavljanje ploče je još jedan dokaz majorizacije Bošnjaka u Srebrenici. Dodaju kako je ploča postavljena bez ikakve najave i saglasnosti nadležnih institucija.

Foto: RTV Srebrenica
Foto: RTV Srebrenica

"Tražimo od nadležnog odjeljenja da postupi po zakonu i izvrši uklanjanje nelegalno postavljene ploče. Pozivamo načelnika Srebrenice Mladena Grujičića i srpske predstavnike da se ograde od ovog čina i da zajedno doprinesemo što mirnijem i dostojanstvenijem obilježivanju srebreničkog genocida i stradanja srpskog naroda", piše u saopćenju.

Podsjećamo, za ovogodišnju kolektivnu dženazu u Potočarima spremni su posmrtni ostaci 26. žrtava srebreničkog genocida. Ovog 11. jula bit će obilježena 24. godišnjica stravičnog zločina.