SDS optužuje
0

Vlasti RS umjesto ekonomije nude turbo-folk patriotizam

FENA
Glavni odbor SDS-a zaključio je danas da, kroz napadne manifestacije površnog turbo-folk patriotizma, vladajuća koalicija u RS-u skreće pažnju javnosti sa teške socijalno-ekonomske situacije, i katastrofalnog prijedloga budžeta za 2010. godinu koji sav teret krize i neodgovorne ekonomsko-socijalne politike Vlade RS-a prebacuje na socijalno ugrožene kategorije.

Glavni odbor SDS-a pozvao je Vladu da uštede napravi na stavkama koje se odnose na megalomanske materijalne troškove ministarstava i ekonomski neopravdane projekte koji proizvode samo gubitke, a da poveća izdvajanja za socijalno ugrožene kategorije kako bi ovaj sloj stanovništva bar donekle bio zaštićen od talasa najavljenih poskupljenja, kao i da poveća izdvajanja za podsticaj privrednih aktivnosti.

GO SDS jedinu mogućnost promjene Ustava BiH vidi na osnovu, saopćeno je, neposrednog izjašnjavanja naroda u RS-u, čime bi kroz najviši demokratski institut - referendum, bila osigurana "trajna zaštita RS-a od pritisaka koji se vrše spolja na nju i njene izabrane predstavnike".

Izražena je i zabrinutost zbog stanja medijskih sloboda u RS-u, a posebno, saopćeno je, stanja na javnom servisu koji prema opoziciji gaji inkvizitorski odnos i stanje medijskih sloboda vraća u srednji vijek.