{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlasti pojašnjavaju: Vozila s ugrađenim plinom trebaju plaćati dvostruko veću putnu naknadu

21.3.2015. u 10:00
1.056
273
Vlasti pojašnjavaju: Vozila s ugrađenim plinom trebaju plaćati dvostruko veću putnu naknadu
1.056
Vlasti pojašnjavaju: Vozila s ugrađenim plinom trebaju plaćati dvostruko veću putnu naknadu
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Od 27. februara na snazi je novi obračun putarine prilikom registracije putničkih motornih vozila koja imaju ugrađen plin. Naime, do sada su vozila sa ugrađenim plinom plaćala jednaku naknadu kao i sva druga vozila. No, novim pravilnikom naknada za putarinu prilikom registracije automobila s ugrađenim plinom povećana je više nego dvostruko.
Međutim, kod građana su se javile dileme da li nadležne policijske stanice ispravno tumače novu uredbu. Naime, putarina se određuje množenjem osnovne naknade od 30 KM s korektivnim faktorom koji zavisi od zapremine automobila izražene u kubnim centrimetrima. Tako se za vozilo do 2000 ccm zapremine bez plina godišnja naknada izračunava tako što se 30 KM (osnovna naknada) pomnoži s korektivnim faktorom 2,0 te u konačnici naknada iznosi 60 KM.

Međutim, za automobil iste zapremnine s ugrađenim plinom putna naknada iznosi 136,80 KM a taj iznos dobija se sabiranjem naknade koja se plaća za automobil bez plina (30x2=60KM) i naknade koja se plaća za automobil s ugrađenim plinom, a koja se dobija množenjem osnovne naknade u iznosu od 30 KM s korektivnim faktorom za automobile s ugrađenim plinom koji iznosi 2,56 (30x2,56=76,8).

Pojedini građani smatraju kako policijske stanice na ovaj način pogrešno izračunavaju naknadu te da im istu naknadu naplaćuju dva puta, što je suprotno zakonskim propisima. Naime, prema njihovom tumačenju, trebalo bi samo osnovnu naknadu od 30 KM pomnožiti s korektivnim faktorom za takva vozila od 2,56 i u konačnici vlasnicima naplatiti 76,8 KM.

No, iz Ministarstva prometa i komunikacija Federacije BiH pojasnili su za Klix.ba kako policijske stanice ne griješe i da je ispravna metoda da se osnovna naknada za automobile bez plina sabira s naknadom za automobile s plinom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: