Edhem Biber
0

Vlasti pod hitno moraju smanjiti javnu potrošnju

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Nakon što je federalni premijer Nedžad Branković jučer podržao inicijativu da se smanji troškovi ukupne javne potrošnje, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber još jednom ukazao na činjenicu da svi nivoi vlasti, od državne vlasti, vlasti u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, te nižim nivoima vlasti da pod hitno moraju uvesti mjere štednje i reducirati javnu potrošnju.

„Vlade se moraju što prije uhvatiti u koštac sa problemima koje nosi recesija, u protivnom posljedice njihov nerada bit će nesagledive. Prije nekoliko mjeseci ukazivali smo na potrebu smanjenja troškova javne potrošnje kada je najavljivana velika ekonomska kriza, te smatramo da su svi nivoi vlasti trebali puno ranije reagovati“, upozorio je Biber.

Naglasio je kako očekuje da podrška federalne vlade neće ostati na riječima, te da će uskoro uslijediti prve konkretne mjere smanjivanja troškova javne potrošnje.

„Ovo je posljednja prilika da vlasti ispune svoja obećanja o ublažavanja posljedica ekonomske krize, a ukoliko ne budu djelovali tražit ćemo da snose odgovornost u punom kapacitetu“, istakao je Biber.

Sljedeće sedmice najavio je drugi sastanak sa predstavnicima nevladinih organizaciji i drugih učesnika civilnog sektora, kako bi dogovorili program i zajedničke mjere vršenja pritiska na organe vlasti.

„Došli smo do zaključka da pojedinačne akcije nisu donijele puno rezultata, pa smo dogovorili zajedničke akcije, koje mogu uključivati i masovne izlaske na ulice. U ovoj situaciji, sve je moguće“, poručio je Biber.