{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlasti obećale pomoć radnicima i vlasnicima fabrika u Čitluku

S
5.7.2010. u 18:12
0
2
Vlasti obećale pomoć radnicima i vlasnicima fabrika u Čitluku
0
Vlasti obećale pomoć radnicima i vlasnicima fabrika u Čitluku
Foto: Arhiv
Načelnik Općine Čitluk Ivo Jerkić i ministar finansija Federacije BiH Vjekoslav Bevanda obećali su danas pomoć radnicima i vlasnicima izgorjelih preduzeća u kompleksu Duvanske stanice u Čitluku.
Bevanda je rekao da je uputio inicijativu o sazivanju vanredne sjednice Vlade FBiH, koja će biti održana sutra, a vlasnicima i radnicima je obećao da će već danas biti preduzete prve konkretne mjere.

"U Čitluk nisam došao zbog parade i slikanja. Moja inicijativa se odnosila prije svega na radnike, da im se urgentno, jednokratno pomogne, jer su u danu ostali bez radnog mjesta i hljeba za svoje porodice", istakao je Bevanda.

Jerkić je okupljenim radnicima firme "Odiseja 97" rekao da će organizovati vanrednu sjednicu opštinskog Vijeća kojoj bi trebalo da prisustvuju svi vlasnici izgorjelih preduzeća.

"Uradit ćemo sve što je u našoj nadležnosti, ali smo spremni da se borimo i kod viših institucija i banaka. Tražićemo od komercijalnih, ali i Razvojne banke FBiH da šteta, bar dijelom, bude sanirana", naglasio je Jerkić.

On nije želio da spekuliše o tačnom iznosu štete od požara, ali je naveo da je riječ o desetinama miliona maraka. "Ovdje je riječ o šteti na objektima, na postrojenjima, zalihama robe, a najveća šteta je gubitak tržišta i 80 radnih mjesta", rekao je Jerkić, dodajući da je gubitak radih mjesta velika šteta za Čitluk, ali i za cijelu regiju.

Pedesetak okupljenih radnika nije krilo razočarenje, a radnica firme "Odiseja 97" Marijana Barbarić kaže da je u sekundi ostala bez hljeba za porodicu. "Muž mi je bolestan i ovo nam je bio jedini izvor prihoda", rekla je Barbarićeva, pozivajući vlasti da im pomognu.

I vlasnici firmi koji su danas bili na mjestu gdje su nekada bile njihove firme pozvali su vlasti da im pomognu.

Marinko Erić, suvlasnik firme "Odiseja 97" rekao je Srni da mu je teško gledati ostatke firme, jer nije riječ o malom novcu, već o višemilionskim štetama.

Požar koji je bio zahvatio privredne objekte u Čitluku ugašen je, ali je zgarište vrelo i vatra još tinja - saopšteno je danas iz Federalne uprave civilne zaštite. Vatrogasci u saradnji s policijom zajedno dežuraju i prate stanje kako se požar ne bi ponovo aktivirao.

Vatrena stihija koja je u subotu, 3. jula, izbila u centru grada zahvatila je vinariju, fabriku PVC i ambalaže, te skladišta firmi "Odiseja 97" i "Amg rol" i pričinila veliku materijalnu štetu. Uzrok požara još nije poznat.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: