'Majke enklava Srebrenice i Žepe'
0

Vlasti jako malo rade na pronalasku nestalih

FENA
Udruženje "Majke enklava Srebrenice i Žepe" iskazale su danas, povodom Međunarodnog dana nestalih, nezadovoljstvo odnosom domaćih vlasti prema porodicama nestalih, uz ocjenu da vlasti "jako malo rade na pronalaženju nestalih".

Činjenica da se 13 godina nakon rata u našoj zemlji još 15.000 ljudi vode kao nestali govori samo za sebe, navode majke Srebrenice i Žepe u saopćenju za javnost.

Mišljenja su da domaće vlasti često više pažnje poklanjaju zločincima nego žrtvama, a ukazuju i na paradoks da se zločinci 13 godina nakon rata još slobodno šetaju, a da desetine hiljada građana ove zemlje ne zna gdje su njihovi najdraži.

  • Valjda je spoznaja gdje su naši najdraži minimum pravde koju 'zaslužujemo'. Međutim, nemamo ni taj minimum. Vjerovatno će se u jeku izborne kampanje naši političari vješto služiti problemom nestalih, samo da bi zaradili još neki politički poen, a zapravo taj problem je najmanje njihov, smatraju u ovom udruženju

Stoga naglašavaju da je za njih svaki dan, a ne samo 30. august dan nestalih jer svaki dan žive bez njihovih najdražih. Poručuju također da će istrajati u svojoj borbi da saznaju istinu.