Kršenje zakona?
12

Vlast u Tuzli podigla prašinu imenovanjem novog direktora policije uprkos sudskom procesu

A. K.
Tuzlanski policajci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tuzlanski policajci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Imenovanje novog direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) ponovo izaziva veliku pažnju javnosti. Naime, Kantonalna vlada na današnjoj vanrednoj sjednici na ovu poziciju je imenovala Safeta Ibrahimovića iz Gračanice, a zbog ukazivanja ne eventualne neregularnosti slučaj bi mogao dobiti sudski epilog.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je na poziciju direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona imenovala Safeta Ibrahimovića i to na period od četiri godine.

Ibrahimović je bio jedini kandidat za poziciju Direktora uprave policije kojeg je Nezavisni odbor predložio ministru unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Njegovo imenovanje se odvilo neposredno prije ponovljenog ročišta u Općinskom sudu u Tuzli, koje je bilo zakazano u devet sati, po prijedlogu Dževada Kormana, smijenjenog direktora Uprave policije MUP-a TK, za određivanje mjere osiguranja koja se odnosi na zabranu provođenja postupka izbora nove osobe za spomenutu poziciju.

Kako je za Klix.ba potvrdio Kormanov pravni zastupnik advokat Damir Alić, ročište nije uspjelo biti dovršeno.

"Razlog za neokončavanje ročišta je nezakonita hitna odluka Vlade TK, održana u 8:30 sati, odnosno neposredno prije suđenja, kojom je Safet Ibrahimović imenovan za direktora Uprave policije", kazao nam je Alić.

Prema Alićevim tvrdnjama, odluku o imenovanju Ibrahimovića u fotokopiji je Kantonalnom pravobraniocu dostavio šofer iz Kantonalne vlade, a koja je potom završila kod postupajuće sutkinje u spisu suda.

"Ovim se sada dešava pravno nasilje od Vlade TK. Znali su da je suđenje zakazano za danas u devet sati, kao i da će Općinski sud u Tuzli nastaviti prethodno određenu mjeru osiguranja, odnosno da će ona opstati. Zbog toga su sazvali sjednicu te imenovali Ibrahimovića, čisto da obespredmete pravni postupak u kojem se Korman pokušava na zakonit način vratiti na svoju poziciju", istakao je Alić.

Kako navodi, Ibrahimovićevo imenovanje na poziciju prvog čovjeka policije je sporno zbog činjenice da on ispunjava zakonske uslove za odlazak u starosnu penziju u vrijeme dok mu bude trajao četverogodišnji mandat.

"Zakon o policijskim službenicima i drugi pozitivni zakonski propisi eksplicitno određuju da na poziciju direktora Uprave policije ne može biti imenovana osoba koja ispunjava uslove za odlazak u penziju u vrijeme trajanja mandata. Oni nisu imali nikoga drugog postaviti, pa su pronašli Ibrahimovića. Žao mi je što je on na to pristao jer tu postoje elementi krivičnog djela", istakao je Alić.

U konkursnoj proceduri sporna su i uvjerenja vezana za Ibrahimovićev odlazak u penziju, koja su mu izdata u dva navrata ove godine, a ona se nalaze u posjedu portala Klix.ba.

U prvom uvjerenju koje mu je izdato 4. marta ove godine navedeno je da u naredne četiri godine ne ispunjava uvjete za odlazak u starosnu penziju. Potom je Ibrahimović 8. maja ove godine dobio novo uvjerenje sa sadržajem da u naredne četiri godine ispunjava uvjete za odlazak u starosnu penziju.

Zbog, kako je naglasio, navedenog pravnog nasilja, Alić je na današnjem ročištu tražio i preinačio prijedlog mjere osiguranja te je od nadležnog suda tražio da se predmetna odluka Vlade TK stavi van snage novom mjerom osiguranja koju će odrediti Općinski sud u Tuzli. Također, istovremeno je zatražio i da se Tuzlanskom kantonu zabrani daljnje provođenje izbora direktora Uprave policije u drugom krugu.

Kao što je poznato, Dževad Korman je s pozicije direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona smijenjen početkom ove godine, a na ovakav potez Vlade TK reagovali su i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i američki ambasador u našoj zemlji Eric Nelson.

Kako su tada kazali, odluka Vlade Tuzlanskog kantona pokazuje da tamošnje vlasti nisu spremne poštovati osnovne principe dobrog upravljanja, što je ključni element svake funkcionalne države. Zbog toga će, kako su upozorili, ispaštati upravo građani najmnogoljudnijeg kantona u Fedraciji BiH.

O današnjem događaju u Tuzli advokat Damir Alić obavijestio je i OSCE.