Prva novčana podrška
0

Vlast u Tuzli odobrila 10.000 KM udruženju Emmaus koje pomaže migrantima

M. N.
Vlada Tuzlanskog kantona dana je odobrila 10.000 KM udruženju HO Međunarodni forum solidarnosti "Emmaus" Doboj Istok koja pruža pomoć migrantima na području Tuzle. Ovo je prva odluka 18 mjeseci nakon što je migrantska kriza pogodila i ovo područje.
Od prošle godine o migrantima su vodili brigu građani i volonteri nevladinih organizacija. Migranti spavaju na otvorenom, većinom na autobuskoj stanici, nemaju toalet ni prostor gdje bi se ugrijali. Samo zahvaljujući dobrim ljudima uspijevaju preživjeti dane i noći koje provode u Tuzli, dok ne nastave svoj put ka Unsko-sanskom kantonu.

Vlada TK je prošlog mjeseca najavila da će do kraja novembra formirati prihvatni centar za migrante. Premijer Denijal Tulumović kazao je kako je lokacija pronađena, ali da je ne želi otkrivati.

Vlada FBiH predložila je da to bude kasarna u mjestu Ljubače, ali tome se protivi gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović, gradski vijećnici i mještani.

U martu ove godine vijećnici SDA u Skupštini TK podnijeli su inicijativu koja se ticala rješavanja problema i pomoći migrantima, ali nije dobila podršku tada vladajuće većine predvođene PDA strankom. Od tada do oktobra ništa nije urađeno kada je riječ o ovom pitanju.

"Migranti i dalje borave u katastrofalnim uslovima u Tuzli. Plato kod Glavne autobuske stanice, već nekoliko mjeseci je pretvoren u improvizirano migrantsko naselje. Svi oni koji se zadese u ovom gradu borave u nehumanim uslovima, a stanje će biti znatno lošije u zimskom periodu koji slijedi. Tim MFS-EMMAUS-a za pomoć migrantima svakodnevno je prisutan i nastoji ovim ljudima osigurati barem osnovne potrepštine u vidu hrane i higijene. U pomoć pristigne i poneki građanin Tuzle pa doniraju odjeću, deke, hranu, kolače i osvježenje", kazali su volonteri ove organizacije.

Dnevno podijele više od 100 obroka, a pružaju i medicinsku pomoć ovim ljudima. Donacija Vlade TK pomoći će im da se opskrbe potrepštinama, ali ovo nije trajno rješenje.