Izmještanje iz grada
84

Vlast u Tuzli formira prihvatni centar godinu i po nakon dolaska prvih migranata

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Godinu i po dana poslije dolaska prvih migranata na područje tuzlanske regije vlast je prepoznala problem te se uključuje u njegovo rješavanje. Vlada Tuzlanskog kantona do kraja idućeg mjeseca formirat će prihvatni centar u kojem će boraviti izbjeglice koje su u potrazi za boljim životom završile u Tuzli. Predviđeno je i izmještanje Terenskog centra Službe za poslove sa strancima BiH koji se trenutno nalazi u centru Tuzle.

Potresne slike boravka migranata u katastrofalnim uslovima na platou ispred Glavne autobuske stanice u Tuzli nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Osnovni uslovi za život svake osobe, nažalost za njih su nepoznanica u ovom gradu. Spavaju na otvorenom, bez mogućnosti za obavljanje lične higijene, a poseban problem je pojavljivanje scabiesa, odnosno šuge.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Osamnaest mjeseci vlasti tuzlanske regije problem su nijemo posmatrale, ali stvari se sada lagano pomjeraju s mrtve tačke. Naime, premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović do kraja novembra obećao je formiranje sabirnog centra u kojem će migranti boraviti, a osim hrane imat će i prostoriju za spavanje, obavljanje lične higijene i slično. Lokacija je već pronađena, a prvi čovjek Tuzlanskog kantona još uvijek je ne želi otkrivati.

"Rješenje smo pokušali pronaći na Glavnoj autobuskoj stanici, ali nismo naišli na adekvatan odgovor. Zbog toga smo uz saglasnost lokalne zajednice pronašli drugu lokaciju, a riječ je o državnoj svojini na kojoj će biti privremeni migrantski centar", kazao je premijer Tulumović, istaknuvši da se na ovakav način pokušava spriječiti humanitarna kriza te da u cilju rješavanja problema u vezi s migrantima Kantonalna vlada nije dobila nijednu smjernicu sa državnog nivoa.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Iako Tuzla predstavlja tranzitni grad za migrante, usljed nemogućnosti prolaska do Evropske unije pojedine grupe njih duži vremenski period borave u ovom gradu, tačnije na platou ispred Glavne autobuske stanice, bez pitke vode i sanitarnog čvora. Dosad su im pomoć jedino pružali tuzlanski volonteri i nekolicina humanitarnih organizacija.

"U proteklih 18 mjeseci smatram da su tuzlanski volonteri, skupa s našom policijom, spriječili najprije humanitarnu katastrofu, a potom i bezbjednosnu. Svjedočili smo raznim potresnim situacijama, prije nekoliko dana na stanici smo zatekli djevojčicu od šest godina, bez ičije pratnje. Poslije smo saznali da su roditelji deportovani u Srbiju, a ona je skupa sa grupom izbjeglica završila u Tuzli, dok je njena sestra od tri godine u Sarajevu. To je strašno. Često se nemamo kome ni obratiti, niti reći sve ono što vidimo i doživimo. Nakon nekoliko dana porodica je spojena, a traume koje djevojčice nose sada, a i mi skupa sa njima, ostaju za života", kaže za Klix.ba jedan od tuzlanskih volontera Senad Pirić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Na Glavnoj autobuskoj stanici u Tuzli svakog dana u prosjeku bude 200 migranata, a nekada i više.

"Zbog toga nam je važno da se svi nivoi vlasti, od države, kantona i gradskih uprava uključe u rješavanje ovog problema. Obećali su, čekamo kraj novembra i da vidimo hoće li obećanja biti ispunjenja. Do tada nastavljamo s našim radom onako kako najbolje znamo. Mi smo spremni na svaki vid saradnje jer kroz jednoipogodišnje iskustvo s ovim ljudima naučili smo njihove jezike, običaje i znamo njihove navike", nastavlja Pirić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Migrantima se hrana u Tuzli dijeli tri puta dnevno i to organizirano u 10 sati ispred Terenskog centra Službe za poslove sa strancima BiH u Tuzli te u 12 i 17 sati na platou ispred Glavne autobuske stanice.

"Molimo sve građane koji žele da nam pomognu da to rade u navedenim terminima. Samoinicijativno dijeljenje nam remeti red i mir koji ponekad i sami jedva uspostavimo", kaže nam Pirić te dodaje da se u proteklih sedam dana podijelilo 1.129 toplih obroka.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Poseban problem stvara činjenica da se među grupom migranata nedavno pojavio scabies, odnosno šuga, a volonteri sami pronalaze prostor za izolaciju takvih osoba, sve kako se ova zarazna bolest ne bi prenijela i na ostale.

"To je opasno, ne samo po migrante i izbjeglice, nego i po građane Tuzle. U cijeloj ovoj situaciji najviše nam pomažu službenici policije koji skupa s nama preživljaju i gledaju sve ovo. Inače, policija zaista zaslužuje sve pohvale jer osim što čuvaju sigurnost građana Tuzle, suočavaju se i s ovim problemom gdje je potrebno da govorite najmanje osam jezika", naglašava Pirić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

A dok se zvanično ne formira prihvatni centar, migranti koji se zadese u Tuzli morat će spavati na otvorenom, nažalost, bez osnovnih uslova dostojnih životu čovjeka.