(Ne)moguća rekonstrukcija
12

Vlast u Tuzlanskom kantonu tvrdi da je stabilna, dok iz opozicije najavljuju da ih smjenjuju

A. K.
Zastupnici u Skupštini TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Protekle sedmice u Tuzlanskom kantonu je pokrenuta priča o formiranju nove skupštinske većine, što je potvrđeno iz Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SDBiH) i Socijaldemokratske parije (SDP). Međutim, iz aktuelne većine navode da je njihova koalicija stabilna te da do smjene Vlade TK neće doći.
Kako je Klix.ba ranije objavio, opozicija u Tuzlanskom kantonu pokrenula je priču o smjeni aktuelne vlade na čelu s SDA-ovim premijerom Irfanom Halilagićem.

Kako je za naš portal potvrdio Husein Tokić, predsjednik SDBiH, u novoj većini bi trebalo biti 18 zastupnika, od kojih su tri iz aktuelne većine. Ova formacija je za Klix.ba potvrđena i iz SDP-a.

Do danas zahtjev s potpisima za sazivanje sjednice Skupštine TK na kojoj bi se razmatrala smjena Vlade TK nije upućen, a predsjednik tog zakonodavnog tijela Žarko Vujović iz Demokratske fronte (DF) za Klix.ba kaže da je trenutna većina stabilna.

"U Tuzlanskom kantonu je koalicija čvrsta, do kraja mjeseca ćemo imati sjednicu skupštine. Priča o novoj većini je pokrenuta od predsjednika političkog subjekta koji je nedavno imao izbore (Huseina Tokića, op.a.) i koji mora držati tenzije u svom političkom subjektu i davati određenu nadu. Ne treba zaboraviti da SDBiH nije nigdje na vlasti, idu lokalni izbori, a da bi se nešto otvarilo morate učestvovati u društvenim procesima", kazao nam je Vujović.

Aktuelna skupština većina u Tuzlanskom kantonu je sačinjena od 20 zastupnika, odnosno od njih 14 koliko ih ima SDA, četiri iz DF-a te dva nezavisna zastupnika, koji su ranije bili članovi Stranke za BiH.

"Zna se kako se formira nova većina, prikupe se potpisi, dođete i zakažete sjednicu Skupštine TK i to je to. Međutim, ovdje je riječ o skretanju pažnje sa određenih procesa u kojima oni učestvuju kao Trojka. Vijest je zapravo da je pala vlada Trojke u Zeničko-dobojskom kantonu, da je premijer Trojke u Sarajevu podnio ostavku, Parlament Federacije BiH ne funkcionira, kao ni državni", dodao je Vujović.

Prije nekoliko dana članovi Kluba zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona su održali sastanak kojem su prisustvovali i predsjednik Kantonalne organizacije stranke Fahrudin Skopljak te premijer Irfan Halilagić.

Tokom sastanka je bilo riječi i o najavama o formiranju nove skupštinske većine, a iz SDA su zajedničkog stava da je njihov klub stabilan. Također i tom prilikom je konstatirano da je aktuelna skupštinska većina stabilna.