Osigurano 240.000 KM
53

Vlast u Sarajevu će subvencionirati nove gasne priključke za individualne stambene objekte

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Resorno kantonalno ministarstvo u Sarajevu subvencionirat će nove gasne priključke za individualne stambene objekte, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović i direktor preduzeća Sarajevogas Edis Baković su sredinom prošlog mjeseca potpisali sporazum za subvencioniranje gasnih priključaka na infrastrukturi Sarajevogasa.

Ministarstvo je za realizaciju ovog projekta izdvojilo, kako je navedeno, 240.000 KM, od čega će za subvencioniranje troškova izgradnje novih priključaka individualnih stambenih objekata na distributivnu gasnu mrežu biti izdvojeno 200.000 KM, a za subvencioniranje troškova izgradnje novih priključaka individualnih stambenih objekata na distributivnu gasnu mrežu 40.000 KM.

Kao cilj ovog projekta istaknuto je poboljšanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.

Javni poziv za izbor korisnika subvencioniranja troškova izgradnje novih priključaka stambenih objekata na distributivnu gasnu mrežu bit će objavljen sutra, 8. juna, na web stranici Ministarstva i u dnevnom listu Oslobođenje.

U okviru ovog projekta planirana je gradnja, kako je naglašeno, novih priključaka za gas za individualne objekte, stambene jedinice u objektima kolektivnog stanovanja gdje postoji priključak za gas i za stambene jedinice u objektima kolektivnog stanovanja gdje ne postoji priključak za gas.

Maksimalan iznos subvencioniranja troškova izgradnje novih priključaka po stambenoj jedinici je 1.000 KM bez PDV-a. Troškovi gradnje gasnog priključka uključuju, kako je obrazloženo, materijal i radove za gradnju priključka i nabavku i ugradnju regulaciono-mjernog seta.

Prednost za subvencioniranje imat će kandidati sa većim brojem bodova na javnom pozivu, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.