Sastanak u Banjoj Luci
81

Vlast u RS-u sutra odlučuje o izlasku na lokalne izbore, optužuju opoziciju za "rad sa Schmidtom"

N. Ž.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić održao je press konferenciju nakon sastanka vladajuće koalicije u ovom bh. entitetu, koji je danas, 20. maja, održan u Banjoj Luci.

Vladajuće stranke su razgovarale o izlasku na izbore po pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt svojom odlukom 26. marta ove godine.

Stevandić je naveo da će sutra, 21. maja, biti donesena konačna odluka o izlasku na izbore, a opoziciju, koja se nije pojavila na sastanku, je kritikovao.

"Smatramo da naše kolege iz opozicije koje se danas nisu odazvale sastanku od početka rade sa Christianom Schmidtom i pojedinim ambasadama", rekao je Stevandić nakon sastanka.

Optužio ih je i za "korištenje resursa Centralne izborne komisije za mijenjanje izborne volje naroda", te za "upućenje uvredljive riječi nakon poziva na sastanak."

Podsjetimo, iako je Milorad Dodik, predsjednik RS-a, 12. maja najavio izlazak na izbore po novom Izbornom zakonu BiH, već četiri dana kasnije, 16. maja, pozvao je sve stranke iz manjeg entiteta na bojkot izbora.

Sve opozicione stranke u RS-u su odbile dolazak na sastanak, kao i odbacile svaku mogućnost za bojkot lokalnih izbora, koji će se održati 6. oktobra ove godine.