Vječiti problem Uborka
0

Vlast u Mostaru se dogovorila da pronađu novu lokaciju za deponiranje otpada

G. Š.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Nakon višesatne rasprave o rješavanju problema deponije Uborak Gradsko vijeće Grada Mostara donijelo je zaključke o iznalaženju novog lokaliteta.

Najviša zakonodavna vlast Grada Mostara je donijela zaključak da se u proceduri izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Mostara odredi lokacija za deponiranje otpada u Gradu Mostaru, a ako bude potrebe da će inicirati prema većim nivoima vlasti izmjene i dopune prostornih planova HNK, FBiH i BiH u kojima bi se utvrdila lokacija za deponiranje otpada u Mostaru.

Drugim zaključkom je definirano da će Grad Mostar osigurati finansijska sredstva putem grant sredstava s većih nivoa vlasti, kreditnog zaduženja i preko međunarodnih partnera.

Trećim zaključkom je odlučeno da gradonačelnik formira radnu grupu čiji zadaci će biti izvršavanje analize svih prezentacija te da nakon analize predloži najprihvatljiviju opciju koja je povoljna za Grad Mostar, a koja je u skladu sa stretegijom upravljanja otpadom u FBiH te da prati daljnje aktivnosti na deponiji Uborak-Buđevci-Mostar, posebno na planu prilagodbe deponije i da kvartalno izvještava Gradsko vijeće Mostara.