Političke igre
0

Vlast u Livanjskom kantonu još nije formirana, Skupština mora potvrditi mandatara vlade

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Zastupnik u Skupštini Kantona 10 i predsjednik kantonalne vlade u starom sazivu Ivan Vukadin (HNP) izjavio je kako od rukovodstva Skupštine Kantona 10 očekuje da uvaži prijedlog kluba Hrvata oko imenovanja mandatara za sastavljanje nove vlade.

Istaknuo je kako bi taj mandatar, nakon službenog imenovanja, mogao sazivati sastanke i pokušati naći potrebnu većinu.

"Hoće li se dogovoriti, vidjet ćemo, a mandatar kao službeni mandatar nije trenutno verificiran od strane rukovodstva Skupštine u skladu s poslovnikom i kao takav ne može sazivati sve potrebne sastanke u funkciji mandatara, što je malo otežavajuća okolnost kad govorimo o formiranju kantonalne vlade", rekao je Vukadin.

Dalje dodaje kako ima i onih drugih političkih predstavnika u Kantonu 10 koji pokušavaju sastaviti 13 pa 17 ruku, a niko ih nije predložio za mandatara.

Naime, Klub Hrvata koji ima 17 zastupnika, voljom većine, za novog mandatara za sastav Vlade 14. studenoga 2022. godine na prvoj konstituirajućoj sjednici predložio je Ivana Vukadina.

Nakon što su druga dva kluba, Bošnjaka i Srba, u međuvremenu konstituirana, sada se čeka službena potvrda rukovodstva Skupštine oko mandatara.

Na upit kako teku pregovori oko sastavljanja nove vlade, zastupnik u Skupštini Kantona 10 i predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH te kantona Dragan Konta kazao je u izjavi za medije kako su trenutno u pregovorima s parlamentarnim strankama u Skupštini Kantona 10 koje, kako kaže, "idu jedan korak naprijed te se ponovno vrate na sami početak".

"Kako su na prostoru FBiH formirane gotovo sve kantonalne vlade, vjerujem da ovo što radimo, način na koji pregovaramo, ipak vodi jednom ispravnom dogovoru gdje bi mogli doći do rješenja da tri najjače stranke Hrvata u Kantonu 10 (HDZ BiH, HDZ 1990 i HNP), uvažavajući sve naše partnere, dođu do većine i u skorom vremenu formiramo novu vlast i novu vladu", rekao je Konta.

Termin kad bi se to moglo dogoditi, Konta nije precizirao, ali je optimistično najavio skorašnji završetak pregovora.

Prema Ustavu Kantona 10 za uspostavu vlasti potrebna je dvotrećinska većina u kantonalnoj skupštini koja broji 25 zastupnika.