BiH
13

Vlast u FBiH na ispitu: Ustavni sud BiH odlučuje o apelaciji NSRS-a

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ustavni sud BiH na sjednicama zakazanim za danas i sutra izjasnit će se o zahtjevu političara iz entiteta Republika Srpska za ocjenu usaglašenosti svih zakona i ostalih pravnih akata usvojenih u Federaciji BiH poslije izbora 2014. godine.

Ustavni sud BiH razmatrat će zahtjev 30 zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu usaglašenosti svih zakona i ostalih općih pravnih akata koje je usvojio Parlament Federacije Bosne i Hercegovine od njegovog konstituisanja poslije izbora 2014. godine.

Riječ je o zahtjevu koji je kao odgovor bošnjačkim političarima inicirao predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik nakon što je Ustavni sud BiH po apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića proglasio 9. januar kao Dan RS-a neustavnim.

Zahtjev iz RS-a je podnesen zbog činjenice da Dom naroda Parlamenta FBiH nije konstituisan u skladu s Ustavom FBiH, kao i zbog toga što u njemu nije zastupljeno 17 Srba, što je predstavljalo ustavnu obavezu.

U jednom od ranijih razgovora za Klix.ba predsjednik Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Slaviša Šućur rekao je da su svi političari u entitetu bili svjesni tog problema te da opozicija nije željela pokretati pitanje ustavnosti i time stvarati probleme.

Ukoliko Ustavni sud BiH prihvati apelaciju poslanika NSRS-a, evidentno je da bi u FBiH nastala nova kriza, jer bi svi prethodno doneseni akti u ovom sazivu Parlamenta FBiH bili upitni.