Zabrana javnih okupljanja
0

"Vlast se pokušava ograditi kineskim zidom"

Piše: A. Karadža
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nacrt Zakona o javnim okupljanjima izazvao je burne reakcije posebno među nevladinim organizacijama i predstavnicima sindikata koji smatraju da se na ovaj način vlast pokušava pripremiti za socijalne nemire koji se najavljuju. Posebno spornim smatraju član 14 koji zabranjuje okupljanja u blizini objekata koji se posebno osiguravaju, odnosno ispred zgrada institucija.

Kako je za naš portal rekao Šemsudin Maljević iz UG "Akcija građana", vlast traži sve načine kako da se zaštiti i na ovaj način traže oslonac u zakonu. Tumačenje određenih članova, poput onoga o vrijeđanju javnog morala, otvara jako puno prostora za diskusiju, jer je teško reći šta to tačno znači.

"Ispada da ćemo morati protestvovati na Baricama i van svake pameti je da to bude posljedica ovog zakona. Ne osjećamo se ugodno zbog ovoga, ali ćemo nastaviti sa svojim aktivnostima“, rekao je Maljević za Sarajevo-x.com

On je uputio apel ljudima koji mogu utjecati na donošenje zakona da se sporni članovi izbace, jer smatra apsurdnim da se u Sarajevu ne mogu održavati protesti.

S ovim se slaže i Edhem Biber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, koji nam je rekao da bi donošenje ovakvog zakona bilo antidemokratsko.

"Oni prosto žele da ovdje uvedu diktaturu. Ne možemo mi ići na koridu i tamo se okupljati. To je suluda ideja i ova vlast želi da se održi po svako cijenu gradeći oko sebe kineski zid, misleći da će im to pomoći“, rekao je Biber za Sarajevo-x.com

Biber je zaključio da to neće pomoći već će samo ubrzati neke procese i dovesti do eskalacije nezadovoljstva građana.