BiH
2

Vlast opstruira gradnju termoelektrane na gas u Zenici

Klix.ba
Lokacija gradnje TE u Zenici (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Lokacija gradnje TE u Zenici (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Priča o gradnji termoelektrane na gas KTG Zenica uskoro će navršiti šest godina, a do danas nije iskopana nijedna lopata zemlje za gradnju ove termoelektrane koja bi riješila problem Zeničana u vezi sa snabdijevanjem toplotnom energijom.

Realizacija projekta termoelektrane, prema navodima iz KTG-a Zenica, odmakla je od prikupljanja papira, s obzirom na to da je veliki broj ugovora i dozvola već pribavljen, ali gradnja termoelektrane još uvijek nije počela. S obzirom na to da su građani Zenice ove zime više imali hladne nego tople radijatore, KTG je odlučio da se obrati Zeničanima i informiše ih o realizaciji projekta termoelektrane.

"Ovo činimo tim prije jer je i Gradonačelnik Zenice Husein Smajlović ovih dana u javnosti govorio u vezi sa najavljivanom izgradnjom Termoelektrane na gas - KTG Zenica. Iako se do sada iz medijskih napisa moglo naslutiti da izgradnju elektrane od prvog dana prati nevjerovatna tajnovitost, megalomanske izjave i tvrdnje za i protiv, bez baratanja činjenicama, podsjetit ćemo prvo na gradonačelnikove riječi da 'izgradnja Elektrane-toplane na gas u Zenici nema alternativu'", kazali su iz KTG-a.

Bez države, nema ni kapitalnih energetskih projekata

KTG Zenica je u projekat realizacije termoelektrane ušao sa mišljenjem da će biti podržan od vlasti Bosne i Hercegovine, a nakon šest godina, bez učešća države u projektu u BiH doživjeli su obrnuto.

"Našli smo se na udaru politike da takav model ne može proći i pokazalo se da ako želimo završiti projekat, u sve mora biti uključena i država. Od augusta 2014. godine se stoji u mjestu i čekaju se formiranje i podrška Vlade FBiH i Vijeća ministara jer je jasno da se kapitalni energetski projekat ne može raditi bez države", stoji u saopćenju KTG-a.

Tačno prije godinu dana počeli istražni radovi (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Tačno prije godinu dana počeli istražni radovi (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

U proteklom periodu, izgradnja termoelektrane u Zenici naišla je na brojne probleme, od nerazumijevanja do otpora prema bilo kakvoj stranoj kompaniji i projektima u energetici zbog činjenice da su sva proizvodna postrojenja u BiH u vlasništvu Elektroprivrede.

KTG je tek 20. augusta 2014. godine dobio zaključak Vlade FBiH koji nalaže da JP Elektorprivreda treba obaviti pregovore sa KTG Zenica d.o.o. u cilju iznalaženja obostrano prihvatljivih elemenata ugovora o zajedničkom ulaganju.

"U proteklih pet godina naš projekat je korišten u predizbornim kampanjama, ponajviše kako bi se određene političke opcije promovisale kroz kompromitovanje projekta. Objavljen je niz negativno obojenih medijskih članaka, od kojih su mnogi i danas dostupni online. Posljednja opstrukcija je bila zapravo u decebru 2014. godine u Beogradu, na Samitu N.R. Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Premijer NR Kine Li Keqiang je govorio o projektu TETO Zenica kao projektu od značaja za Kinu, dok je bh. delegacija izjavila da ne zna ništa o projeku TETO u Zenici", dodali su iz KTG-a.

Brojne prednosti za Zeničane

Prema navodima iz KTG-a, ove elektrane su moderne, mogu se uključiti i isključiti više puta u toku jednog sata, za razliku od termoelektrana na ugalj koje nemaju te mogućnosti. Također, moguće je kalkulisati da rade u prosjeku do 5900h, ali njihova prednost je što imaju fleksibilnost i samim tim mogu lagano pokrivati manjak električne energije u BiH i regionu.

"Ovaj projekat omogućava i razvoj gradske mreže, odnosno snabdijevanje toplom vodom u stanovima, a ne samo grijanjem, sto bi bojlere stavilo van upotrebe, a uz razvoj gradske mreže svako bi mogao očitati potrošnju tople vode", istakli su iz KTG-a, uz napomenu da to traži i modernizaciju gradske mreže.

Gradnja TE trebala bi početi u trećem kvartalu ove godine

Prema riječima sekretara nadzornog odbora KTG-a Kaje Imširović, ukoliko se po odluci Vlade riješi problem sa JP EPBiH, gradnja termoelektrane bi počela u trećem kvartalu 2015. godine, a elektrana bi bila u funkciji za 24 mjeseca.

Tačno prije godinu dana počeli istražni radovi (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Tačno prije godinu dana počeli istražni radovi (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

"Prema odluci Vlade FBiH od augusta 2014. godine JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo treba obaviti pregovore sa KTG Zenica d.o.o. u cilju iznalaženja obostrano prihvatljivih elemenata Ugovora o zajedničkom ulaganju. Navedeni projektni ugovor je jedina karika koja nedostaje da bi se TETO počela graditi. Po pitanju novca za izgradnju TETO, bitno je napomenuti da se kapitalne energetske investicije finansiraju od fondova ili banaka. Mi imamo već potvrdu od Industrial & Commercial Bank of China i SINOSURE da su pokrili rizik BiH i da žele finansirati projekat pod uslovima koji su nam postavili (EPC ugovor za izvođača radova iz Kine, odnosno za SEPCOIII). Samo je u jednom periodu investirano caa 10 mil KM u KTG Zenica", istakla je Imširović.

KTG je u periodu od šest godina prikupio sve projektne dozvole, a na čekanju je još Energetska dozvola, čiji je zahtjev predat FMERI, a kada će prva lopata biti zakopana na gradilište zeničke termoelektrane još uvijek nije poznato.